Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 10:11

Έκθεση με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Ο αρχαιότερος υπολογιστής - ήρθε στην Ελευσίνα

Η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ΚΕΣΥΠ Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα» διοργάνωσαν μια μοναδική Έκθεση με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας, στις 21 και 22 Μαρτίου 2012, με παρόντα τον Αναπλ. Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος κ. Ξενοφώντα Μουσά, Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Έκθεση παρουσιάστηκε σε 20 πάνελ διαστάσεων 70 Χ 100 εκ., με τρεις υπολογιστές και ένα DVD με μεγάλη οθόνη. Περιλάμβανε επίσης δυο αλληλεπιδραστικά μοντέλα (κατασκευασμένα από τον Καθηγητή κ. Μάνο Ρουμελιώτη και την καλλιτέχνιδα κ. Αμαλία Πορλίγκου) και  προβλήθηκε  σύντομη ταινία του κ. Νίκου Γιαννόπουλου και τρισδιάστατες αλληλεπιδραστικές φωτογραφίες του κ. Tom Malzbender. Την έκθεση είχε σχεδιάσει και δημιουργήσει ο κ. Ξενοφών Μουσάς,, μέλος της διεθνούς ομάδας μελέτης του Μηχανισμού, στης οποίας τα αποτελέσματα στηρίζονται οι ανακατασκευές που παρουσιάζονται στην Έκθεση σε υπολογιστές και φιλμ με κινούμενα σχέδια.

Περιγραφή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μουσάς, πρόκειται για το αρχαιότερο πολύπλοκο επιστημονικό όργανο. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με βάση τα μαθηματικά, τους νόμους της φυσικής και μία προηγμένη τεχνολογία. Φτιάχτηκε γύρω στο 150Χ100 π.Χ. Είναι o αρχαιότερος υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν, πιθανώς ήταν και πλανητάριο ή αστρονομικό ωρολόγιο. Με τις μελέτες μας αποδεικνύουμε ότι βασίζεται στην αντίληψη των Ελλήνων Φιλοσόφων ότι τα φυσικά φαινόμενα περιγράφονται, ερμηνεύονται και προβλέπονται με την αιτιοκρατία, τους νόμους της φυσικής και κατάλληλα μαθηματικά που επιτρέπουν τη δημιουργία θεωρητικών προτύπων.

Ο Μηχανισμός λειτουργεί με προσεκτικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα γρανάζια. Τα γρανάζια εκτελούν συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις, καθώς κινούνται γύρω από άξονες. Η κίνηση των γραναζιών κινεί δείκτες. Τα γρανάζια περιστρέφονται έτσι ώστε να εκτελούνται συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις που περιγράφουν φυσικά φαινόμενα: τις κινήσεις των αστρονομικών αντικειμένων. Ο μηχανισμός προβλέπει τις εκλείψεις Σελήνης και Ηλίου. Προσδιορίζει πότε γίνονται οι Ολυμπιακοί αγώνες και οι άλλοι στεφανίτες αγώνες, δηλαδή τα Ολύμπια, τα Νάα, Ίσθμια, Πύθια, Νέμεα.

 Η λειτουργία και χρήση του Μηχανισμού μελετήθηκε με τη βοήθεια τρισδιάστατων τομογραφιών που έχουν ληφθεί με ειδικό μηχάνημα (X-Tek Systems) και που επιτρέπουν να παρατηρούμε καλά την δομή του και σε συνδυασμό με κείμενα αρχαίων συγγραφέων όπως και του κειμένου του εγχειριδίου του Μηχανισμού, που είναι γραμμένα στο κρατέρωμα, συμπεραίνουμε για την χρήση, λειτουργία, χρησιμότητα, προέλευση, προγόνους και κατασκευαστή, αν προσδιόριζε τις θέσεις των πλανητών και κυρίως αν έδειχνε συνεχή κίνηση του Ηλίου, δηλαδή αν εν τέλει ίσως είναι το αρχαιότερο αστρονομικό ρολόι.

 Α) Στην Α΄ όψη του Μηχανισμού σε ομόκεντρες κλίμακες με τον ζωδιακό κύκλο και το έτος δείκτης δίνει τη θέση του Ηλίου (με χρυσούν σφαιρίον, όπως διαβάζουμε στο εγχειρίδιο του Μηχανισμού που είναι ενσωματωμένο σε μπρούτζινες πλάκες) κατά τη διάρκεια του έτους στον ουρανό.

 Άλλος δείκτης δίνει τη θέση της Σελήνης και την φάση της στη διάρκεια του μήνα, με αργυρούν σφαιρίον (που περιστρέφεται γύρω από δυο άξονες). Πιθανότατα υπήρχαν και δείκτες για τους πλανήτες, που όπως διαβάζουμε σε αρχαία κείμενα, κατέληγαν σε πολύτιμους λίθους. Προσδιόριζε τη θέση των πλανητών με ανισοταχή ρεαλιστική κίνηση. Πιθανότατα ήταν και ωρολόγιο με συνεχή κίνηση.

 Β) Στην Β΄ όψη του Μηχανισμού τηρούνται τέσσερα πολυετή ημερολόγια, τα οποία προβλέπουν:

 1) τις εκλείψεις: α) οι οποίες προβλέπονται με την περίοδο του Σάρου διάρκειας 223 μηνών σε ελικοειδή κλίμακα, και β) σε συνδυασμό με την ακριβέστερη περίοδο του Εξελιγμού, διάρκειας 54 ετών περίπου, που παρουσιάζεται σε μικρή κυκλική κλίμακα.

 2) και επιπλέον σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της Σελήνης με την ίδια φάση, στην ίδια ακριβώς θέση του ουρανού, χρησιμοποιώντας: α) την περίοδο 19 ετών του Μέτωνος, που φαίνεται σε ελικοειδή κλίμακα, και β) την ακόμη ακριβέστερη περίοδο του Καλλίππου διάρκειας 76 ετών που φαίνεται σε μικρή κυκλική κλίμακα.

 Επισημαίνουμε ότι με την περίοδο του Μέτωνος ορίζεται σήμερα και το Ορθόδοξο Πάσχα.

 3) σε άλλη μικρή κυκλική κλίμακα φαίνονται τα έτη των Στεφανιτών Αγώνων: των Ολυμπιακών αγώνων, των Νεμέων, Πυθίων, Ισθμίων και Νάων (που ίσως είναι και οι αρχαιότεροι αγώνες).

 Ο αρχαίος υπολογιστής έχει και εγχειρίδιο χρήσης. Σε μπρούτζινες πλάκες αναγράφονται οδηγίες χρήσης με τεχνικούς και αστρονομικούς όρους.

Ο μέγας μαθηματικός και μηχανικός Αρχιμήδης και ο σημαντικότατος αστρονόμος Ίππαρχος είναι οι πατέρες του μηχανήματος, που έλκει την καταγωγή από τον Θαλή, Αρίσταρχο και άλλους γίγαντες της επιστήμης του αρχαίου κόσμου

 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σε ρολόι από την Hublot

 Η ελβετική εταιρία κατασκευής πολυτελών ρολογιών, Hublot ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει ένα ρολόι σύμφωνα με το γνωστό αστρονομικό μηχανισμό των Αντικυθήρων που βρέθηκε μετά από υπόδειξη αρχαίου ναυαγίου από τον σφουγγαρά Δημήτριο Κοντό. Η ελβετική εταιρία θεώρησε πρόκληση τη μεταφορά του μηχανισμού, που κανονικά είχε το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών, στο μέγεθος ενός ρολογιού και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι τεχνικοί ήταν τεράστιες. Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο με την τρισδιάστατη απεικόνιση του μηχανισμού

 

Διαβάστηκε 707 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012 19:50

Άλλες Ειδήσεις