Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 09:01

Η Άννα Φρανκ στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Βερολίνο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Βερολίνο εκθέτει από την Παρασκευή που μας πέρασε, ένα κέρινο ομοίωμα της Άννας Φράνκ, την οποία αναπαριστά, σκυμμένη στο γραφείο της, να γράφει στο διάσημο ημερολόγιό της.

 

 

Οι επισκέπτες μπορούν να στέκονται δίπλα της στο γραφειάκι της και φυσικά να ρίξουν μία ματιά στο ημερολόγιό της, στο οποίο κρατούσε σημειώσεις έως την ημέρα της σύλληψης και του εγκλεισμού της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή το 1945.

Το σπίτι της Άννας Φράνκ στο κέντρο του Άμστερνταμ είναι το μέρος όπου κρυβόταν η Anne Frank όταν έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Το αυθεντικό ημερολόγιο εκτίθεται ως τμήμα της μόνιμης έκθεσης στο σπίτι της Άννας Φράνκ. Και ένα κέρινο άγαλμα της Άννας Φράνκ
Τοποθεσία: Prinsengracht 267, συνοικία Jordaan κοντά στην Westerkerk

Βιογραφια

Η Άννα Φρανκ (Anneliese Marie (Anne) Frank, 1Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη -Φεβρουάριος ή Μάρτιος 1945 στο Μπεργκεν-Μπέλζεν) ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.

 

Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ.

 

Μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα   στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα, όπου κρυβόταν η οικογένειά της, αφήνοντας ανάκατα στο πάτωμα περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες κτλ. Λίγες μέρες αργότερα, μια καθαρίστρια βρήκε ανάμεσά τους το ημερολόγιο της Άννας. Χωρίς να ξέρει τι ήταν, το παρέδωσε στη Μιπ και την Έλλη, δύο κορίτσια, που η βοήθειά τους στις εβραϊκές οικογένειες δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

 

Η Άννα και η αδελφή της, Μαργκότ, μεταφέρθηκαν, δύο μήνες πριν το θάνατο της μητέρας τους, στο γερμανικό στρατόπεδο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Εκεί η Άννα έδειξε το ίδιο κουράγιο και καρτερικότητα που την είχαν κάνει γνωστή στο Άουσβιτς.

 

Τον Φεβρουάριο του 1945 και τα δυο κορίτσια αρρώστησαν από τύφο. Μια μέρα, η Μαργκότ, προσπαθώντας να σηκωθεί από το κρεβάτι της, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από το κρεβάτι της Άννας, έχασε την ισορροπία της και έπεσε κάτω. Στην κατάσταση που βρισκόταν, ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ.

 

Ο θάνατος της αδελφής της προκάλεσε στην Άννα αυτό που όλα τα προηγούμενα βάσανά της δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν: έσπασε το ηθικό της. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, πέθανε. Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. Πεπεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του.

 

Το ημερολόγιο εκδόθηκε αρχικά στην αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας νεαρής κοπέλας).

 

Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα πουν έγραψε σ' αυτό, την1η Αυγούστου 1944 βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα.

 

Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φράνκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτόματος.

 

Από τη Βικιπαίδεια

 

Διαβάστηκε 1324 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 09:27

Άλλες Ειδήσεις