Πέμπτη, Μάρτιος 21, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 18:53

Στο Μελετάνι της Μάνδρας (Τρίκερι) η χαβούζα της MANDRECO

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Μελετάνι της Μάνδρας (Τρίκερι, όπως το ξέρουν οι ντόπιοι) λειτουργούσαν μεταλλεία βωξίτη. Η γη εκεί πάνω έχει τρεις λεκάνες απορροής, επιφάνειας 72,5 χιλιάδων τετρ. μέτρων και χωρητικότητας 153.620 κυβικών. Εκεί η εταιρεία Mandreco, θυγατρική της Polyeco Α.Ε., που δραστηριοποιείται στη διαχείριση αποβλήτων, σκοπεύει να διαθέσει απόβλητα από δύο βιομηχανίες της περιοχής.

 

Υπό την πίεση αυτών των συμφερόντων, ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ συμπεριέλαβε στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής που επεξεργάζεται, διάταξη για την χωροθέτηση – πρόβλεψη τέτοιας εγκατάστασης στον ορεινό όγκο του Τρικέρατου.

Συγκεκριμένα στις 13/1/2012 η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας, επανεξετάζοντας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε παραδώσει για γνωμοδότηση τον περασμένο Αύγουστο στους φορείς, πρόσθεσε την παρακάτω διάταξη της παραγράφου 6 στο άρθρο 4 :

Εντός της ζώνης Α2, ισχύει η διάταξη της παρ 1 του άρθρου 33 του νόμου 3164/2003 (176 Α 2003) «περί ολοκλήρωσης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής».

Είναι αυταπόδεικτο ότι η ένταξη χωματερής βιομηχανικών καταλοίπων με την παραπάνω διάταξη αναιρεί τον προορισμό ολόκληρης της Ζώνης Α2 η οποία σύμφωνα με το Π.Δ καθορίζεται «ως περιοχή υψηλής προστασίας εντός των ορίων της οποίας επιτρέπονται οι χρήσεις αναψυχής, υπαιθρίου αθλητισμού και υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ιστορική και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών . Επίσης, εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων καθώς και περιπτέρων για την ιστορική, πολιτιστική ενημέρωση των επισκεπτών».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία ΜANDRECO από το Σεπτέμβριο του 2009 έχει εξασφαλίσει την παράταση ισχύος της θετικής γνωμοδότησης του ΥΠΕΚΑ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και αξιολόγηση του έργου «Διαμόρφωση και ανάπλαση μεταλλείων βωξίτη μέσω της διάθεσης βιομηχανικών καταλοίπων στην θέση Μελετάνι της Μάνδρας.

Στις 13-1-2012  η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας, εισάγοντας εκ νέου το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των Ορεινών όγκων της ∆υτ. Αττικής που είχε παραδώσει στις αρχές Αυγούστου προς διαβούλευση, πρόσθεσε διάταξη σύμφωνα µε την οποία «Εντός της Ζώνης Α2 ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην παρ. 1 του αρθρ. 33 του Ν. 3164/2003 (ΦΕΚ 176/Α/2003) περί ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής».

Με απλά λόγια δινόταν «το πράσινο φώς» η περιοχή Μελετάνι Μάνδρας να γίνει χώρος απόθεσης των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων της Αττικής,  αντί να αξιοποιηθεί ως µια περιοχή υψηλής προστασίας,  όπως αυτό ορίζεται για το σύνολο της ζώνης Α2  όπου ανήκει.

Αντί δηλαδή µια όμορφη κοιλάδα µε κατάφυτες από πεύκα πλαγιές να αποδοθεί για αναψυχή, υπαίθριο αθλητισμό, πολιτιστικές δραστηριότητες και άλλες χρήσεις σχεδιαζόταν µια νέα χωματερή αποβλήτων µε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

 Είναι αυτονόητο πως τέτοιες μεθοδεύσεις, οι οποίες μάλιστα παραβλέπουν τη γνώμη και την άποψη των κατοίκων, όπως αυτές έχουν επανειλημμένα εκφραστεί ακόμα και μέσα από σχετικό δημοψήφισμα, στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας δεν περνάνε.

Με προσωπικές ενέργειες του Δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας  Γ. Δρίκου και μαζική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πετύχαμε για πρώτη φορά ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η οποία καλεί τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ) να επαναφέρει την προηγούμενη διατύπωση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των Ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση της 23/07/2011 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ,  σύμφωνα µε την οποία στο άρθρο 2  προβλέπεται: «Καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας εντός της οποίας επιτρέπονται οι χρήσεις αναψυχής,  υπαίθριου αθλητισμού, υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την ιστορική πολιτιστική ή περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών. Εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων καθώς και περιπτέρων για την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών».

Παράλληλα με την ίδια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προτείνεται ο νέος Λιμένας Ελευσίνας να µην αποτελέσει εξειδικευμένο Λιμάνι διακίνησης επικίνδυνων φορτίων στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και να απαλειφθεί η δυνατότητα εγκατάστασης νέων μονάδων αποβλήτων στη βιομηχανική περιοχή Μάνδρας και Θριασίου.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Γ. Δρίκος, «Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει βαρύνουσα σημασία για όλους εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε στην πλέον πολύπαθη περιοχή της Αττικής,  και επειδή έχουμε πια βαρεθεί να είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» ήρθε ο καιρός να δράσουμε μαζικά και αποτελεσματικά, ορθώνοντας το ανάστημά μας και προστατεύοντας το περιβάλλον ζωής μας. Ο νέος Λιμένας Ελευσίνας δεν δύναται να αποτελέσει χώρο διακίνησης επικίνδυνων φορτίων και φυσικά η περιοχή Μελετάνι της Μάνδρας πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί ως µια περιοχή υψηλής προστασίας, όπως αυτό ορίζεται για το σύνολο της ζώνης Α2 όπου ανήκει».

Διαβάστηκε 3040 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 07:18

Άλλες Ειδήσεις