Πέμπτη, Μάρτιος 21, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 10:30

Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: οι επιπτώσεις στα νερά - «Πράσινο φως» για τον χρυσό στον Έβρο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τι και αν και ο πλανήτης προειδοποιεί κάθε τόσο με φυσικές καταστροφές, ότι η περαιτέρω αφαίμαξή του δε μπορεί να αποτελεί πλέον επιλογή,λίγο απασχολούν ιθύνοντες και κοινή γνώμη. 

 

 

Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: οι επιπτώσεις στα νερά

Οι εξορύξεις χρυσού είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα. Ένα αμφιλεγόμενο θέμα με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Αφενός η δυναμική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών φορέων στα «αναπτυξιακά» σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και αφετέρου η άγρια καταστολή τους, έχουν φέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, και ιδιαίτερα της εξόρυξης χρυσού στη Β. Ελλάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα και χρησιμότητα τέτοιου τύπου επενδύσεων.

Τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εισφοράς εσόδων στα ταμεία του κράτους προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι η επιλογή αυτή αποτελεί τη λύση των οικονομικών προβλημάτων της. Ωστόσο οι φωνές αυτές σκόπιμα αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν τις ανυπολόγιστες συνέπειες που επιφέρουν αυτού του τύπου οι δραστηριότητες στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Πέραν τούτου, είναι σαφές ότι με τέτοιες επιλογές ακυρώνονται στην πράξη όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών αυτών, μέσα από τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές, καθώς μόλις πρόσφατα η Φινλανδία, η οποία  αποτελούσε «πρότυπο» για την εξόρυξη χρυσού, βιώνει τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή στην ιστορία της καθώς εμφανίστηκε ρήγμα στη λίμνη αποβλήτων του ορυχείου. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένας ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής παρουσιάζεται ως δικαιολογία για να προωθηθούν οι σημερινές επιλογές και μεθοδεύσεις.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η μη αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων αφορούν πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και περιλαμβάνουν ένα μακρύ κατάλογο: αποψίλωση δασών, καταστροφή παραγωγικών γαιών και άρα της αγροτικής παραγωγής, δημιουργία ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διάχυσης σκόνης σε μεγάλες αποστάσεις, ηχορύπανση και διατάραξη των οικοσυστημάτων, ενώ πολύ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του υδατικού δυναμικού από την προοπτική λειτουργίας μεταλλευτικών δραστηριοτήτων για την εξόρυξη χρυσού.

Ειδικότερα η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (95% καναδική Eldorado Gold S.A. και 5% ΑΚΤΩΡ) προγραμματίζει την έναρξη τέτοιων δραστηριοτήτων στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Ως γενική εκτίμηση αναφέρεται, ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες εγκυμονούν κινδύνους με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την ποιότητα και την επάρκεια των υδάτων της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα για τα επιφανειακά νερά είναι πιθανό να δημιουργηθεί υδατικό έλλειμμα και ξηρασία στα εδάφη της περιοχής καθώς από τις αντλήσεις για την εξόρυξη μειώνεται η στάθμη του νερού των γεωτρήσεων άρδευσης. Κατά συνέπεια πέρα από τη μερική καταστροφή του υφιστάμενου δάσους λόγω των εξορύξεων, η επιβίωση και του υπόλοιπου οικοσυστήματος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων περιμετρικά του ορύγματος θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά επισφαλής, αν όχι αδύνατη. Η απώλεια του νερού σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλεται και στο γεγονός ότι, λόγω της αποψίλωσης του δάσους, τα νερά των βροχοπτώσεων απορρέουν πλέον επιφανειακά, και δε διεισδύουν στις ρίζες των δέντρων ώστε να εμπλουτίσουν τον υπόγειο ορίζοντα, αλλά «χάνονται» ουσιαστικά από την περιοχή.

Στα υπόγεια ύδατα προκαλείται πτώση της υπόγειας στάθμης του νερού εξαιτίας των συνεχών αντλήσεων με γεωτρήσεις περιμετρικά των επιφανειακών εξορύξεων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται και φαινόμενα διείσδυσης θαλασσινού νερού, και μόλυνση του υπόγειου ορίζοντα. Άλλα προβλήματα στα υπόγεια νερά είναι η γρήγορη οξείδωση των θειούχων μεταλλικών ενώσεων και η μόλυνση όλου του υπόγειου υδροφορέα από τις όξινες απορροές που παράγονται εξαιτίας της εισόδου αέρα και νερού στα βάθη του κοιτάσματος.

 

«Πράσινο φως» για τον χρυσό στον Έβρο

 

Το «πράσινο φως» στη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Εβρου» της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ», έδωσε προχθές η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, ο Επαμεινώνδας Τολέρης από το ΥΠΕΚΑ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), προβλέπονται όρια δονήσεων κατά κατηγορία κτιρίων, με τα αυστηρότερα των ορίων να αφορούν τα μνημεία και τα παραδοσιακά κτίρια. Και αυτά εφαρμόζονται πλήρως.

Οσο για τις ενώσεις κυανίου που θα παραχθούν, ο μεταλλειολόγος - χημικός δήλωσε ότι ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ περιορισμένος («αποδομούνται και φωτοδιασπώνται γύρω στις 25 μέρες», πληροφόρησε). Ως προς τον κίνδυνο θραύσης των έξι δεξαμενών κυάνωσης, είπε ότι «ακόμα και για το πιο καταστροφικό σενάριο, να καταρρεύσουν δηλαδή και οι έξι δεξαμενές, η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει τη συγκράτηση του υγρού».

 

Διαβάστηκε 956 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 18:34

Άλλες Ειδήσεις