Πέμπτη, Μάρτιος 21, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 11:23

Ασπίδα στον υγρότοπο Βουρκάρι Μεγάρων

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε καθεστώς προστασίας μπαίνει ο υγρότοπος Βουρκάρι στα Μέγαρα με προεδρικό διάταγμα που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


  Στον υγρότοπο διαβιούν περισσότερα από 120 είδη πτηνών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια

Ο συγκεκριμένος υγρότοπος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς σε αυτόν διαβιούν περισσότερα από 120 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία υπό εξαφάνιση. Νανόγλαροι, ερωδιοί, φλαμίνγκο, γεράκια ζουν στα νερά του, ενώ πολλά άλλα πουλιά τον χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό κατά την αποδημία τους.

Η προστασία του υγροτόπου αποτελεί αίτημα χρόνων των φορέων και κατοίκων της περιοχής, ενώ προβλέπεται και από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Εν όψει της θεσμοθέτησης του καθεστώτος προστασίας, το ΥΠΕΚΑ έχει απαγορεύσει το τελευταίο διάστημα την έκδοση οικοδομικών αδειών.

 

Το Βουρκάρι βρίσκεται μεταξύ Πάχης και Σαλαμίνας. Κάποτε κάλυπτε έκταση 5.000 στρεμμάτων (επί συνολικής υδρολογικής λεκάνης 9.500 στρεμμάτων), σήμερα ωστόσο μετά βίας φθάνει τα 900 στρέμματα στην παράκτια ζώνη.

 

Με το νέο διάταγμα, που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, θεσμοθετούνται τρεις ζώνες υψηλής προστασίας και προστασίας τοπίου (όπου επιτρέπονται χρήσεις όπως αλιεία, οστρακοκαλλιέργειες, γεωργία) και μία περιφερειακή ζώνη γεωργικής γης και περιορισμένης κατοικίας.

 

Μ. Νικολοπούλου

Ethnos.gr

Διαβάστηκε 883 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 11:32

Άλλες Ειδήσεις