Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 17:16

Ο θόρυβος των ΕΛΠΕ και η εκκωφαντική σιωπή της Δημοτικής Αρχής.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο πληθυσμός εκτεθειμένος στις καθημερινές εκπομπές καπνού από τις καμινάδες του διυλιστηρίου.

Η γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, ακόμα και από το κατασκευαστικό της στάδιο, έχει δημιουργήσει σοβαρότατα επιπρόσθετα προβλήματα στην περιοχή με αποκορύφωμα τους εκκωφαντικούς θορύβους και τα καθημερινά περιστατικά δυσλειτουργίας με εκπομπές καπνού.

Όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πόσο απατηλές ήταν οι διακηρύξεις για δήθεν εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου διυλιστηρίου. Ένα νέο φαραωνικού τύπου διυλιστήριο στήθηκε δίπλα μας και απειλεί να γυρίσει πίσω στην δεκαετία του ΄60 την ποιότητα ζωής μας.

Από τις αρχές του Μαρτίου και για τέσσερεις συνεχείς μήνες η Ελευσίνα οχλείται από πρωτοφανείς σε διάρκεια θορύβους που προέρχονται από διαδικασίες ατμίσεων στο διυλιστήριο, ενώ από τον Απρίλιο εντονότατα περιστατικά εκπομπής καπνού εκδηλώνονται σε όλες τις νεόδμητες και παλαιές καμινάδες καθώς και στον νέο πυρσό.

Ολόκληρες συνοικίες όπως η Κάτω Ελευσίνα, το Μπλόκο, συνοικίες της Δυτικής Ελευσίνας, αλλά και των Εργατικών Κατοικιών, ζουν με τον εφιαλτικό θόρυβο τουρμπίνων αεροπλάνων… Η όχληση μεταφέρθηκε ακόμα και στο Μπατσί της Σαλαμίνας, όπου καταγράφηκαν διαμαρτυρίες !

Τα ΕΛΠΕ επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά περιβαλλοντικά ανεύθυνη στάση, όχι μόνο δεν προειδοποίησαν τον πληθυσμό, αλλά δε σεβάστηκαν ούτε τις ώρες κοινής ησυχίας, ακόμα και τις μεταμεσονύχτιες. Ως πειραματόζωο - ο πληθυσμός - υποβάλλεται σε καθημερινή έκθεση χιλιάδων τόνων καπνού που εκπέμπονται από τις καμινάδες του νέου διυλιστηρίου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας σκόπιμα απέκρυψε τα περιστατικά θορύβου, την καθημερινή έκθεση του πληθυσμού σε χιλιάδες τόνους καπνού , την απόθεση χιλιάδων τόνων ρυπασμένων εδαφών σε δασικές εκτάσεις στον Λόφο της Βλύχας , την εκροή πετρελαιοειδών από τα ΕΛΠΕ στο υπέδαφος της ΠΥΡΚΑΛ από το 2004.

Δια του Δημάρχου η Δημοτική Αρχή έσπευσε να αναμεταδώσει καθησυχαστικά την παραπληροφόρηση της εταιρίας : ότι τα επεισόδια του θορύβου θα διαρκούσαν 15 ημέρες! Μάλιστα αγανακτισμένος πολίτης με την συνοδεία του Δημάρχου -κωμικοτραγικό- βρέθηκε μέσα στο διυλιστήριο για να καθησυχαστεί από τα υψηλόβαθμα στελέχη του !

Σφυρίζει αδιάφορα η Δημοτική Αρχή που δεν έκρινε σκόπιμη καμία ενέργεια : ούτε μία αναφορά-διαμαρτυρία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ούτε ενημέρωση και κινητοποίηση των φορέων της πόλης, ούτε ένα δελτίο τύπου ή ανάρτηση στο site του Δήμου, ούτε μια απλή μνεία κατά τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος. Εκκωφαντική σιωπή!

Η κρίση κάνει τα ΕΛΠΕ ακόμη πιο περιβαλλοντικά ασύδοτα ενώ η Δημοτική Αρχή έχει απωλέσει - προ πολλού - την έξωθεν καλή μαρτυρία να παρακολουθεί κατά πόδας την ρυπογόνο δραστηριότητα, να αξιώνει την καθημερινή τήρηση τουλάχιστον των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και να παρεμποδίζει - στηριζόμενη στους πολίτες – τις ασύδοτες πρακτικές του διυλιστηρίου.

Καθώς οι χορηγίες είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος του διυλιστηρίου η Δημοτική Αρχή προστατεύει, αντί για την πόλη, τους ρυπογόνους χορηγούς των πολιτικών της. Εύγε!

Ecoeleusis ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ                                            

Ο Εκπρόσωπος

Χρήστος Χρηστάκης

Δείτε τα περιστατικά ρύπανσης και ακούστε τους θορύβους πατώντας εδώ

Διαβάστηκε 1074 φορές

Άλλες Ειδήσεις