Πέμπτη, Μάρτιος 21, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 20:32

Εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών ο νέος δρόμος Ελευσίνας - Θήβας.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα έργο που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και τους φορείς της περιοχής επιτέλους εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών.

Σε σύγχρονο και ασφαλή δρόμο που θα αποτελέσει μια ανάσα πνοής για όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και θα αναδείξει το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της, τα δάση και τις παραλίες της, μετατρέπεται η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας - Θήβας.

 Τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από πολύμηνες και επίμονες προσπάθειές της, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κυρία Σταυρούλα Δήμου πέτυχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, να αξιολογήσει ως πλήρη τη μελέτη της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, που αφορούσε στη διαπλάτυνση της ΠΕΟ Ελευσίνας – Θήβας και είχε ήδη κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ως αυτοτελές. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα πρώτα 14,5 χλμ, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα, ενώ υπήρχε η προαίρεση από μέρους της ΓΓΔΕ, να κατασκευαστούν ακόμα 3 χλμ, έως την Οινόη, δεδομένου ότι η εμπεριστατωμένη μελέτη της Αντιπεριφέρειας αφορά και στα 17,7 χλμ.

   Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012, το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ, ανακοίνωσε την ένταξη της πράξης "Αναβάθμιση / Βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνα (Μάνδρα) – Θήβα, στον Άξονα Προτεραιότητας 01 - Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας – Ενέργειας, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», για το συνολικό τμήμα που προβλεπόταν από τη μελέτη της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, ήτοι για 17,7 χλμ.

 Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση η αρχή του έργου χωροθετείται στο σημείο τομής της Αττικής Οδού (έξοδος για Μάνδρα) με την Π.Ε.Ο., όπου η υφιστάμενη διατομή της Π.Ε.Ο. έχει πλάτος 7,00-8,00μ. και αποτελείται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η αναβάθμιση / βελτίωση της αρτηρίας, η διαμόρφωση οκτώ (8) ισόπεδων κόμβων καθώς και η διαμόρφωση του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Βιλλίων στο 25ο χλμ. Σε όλο το έργο στα πλαίσια της αναβάθμισης θα γίνει διαπλάτυνση της διατομής και ειδικότερα στο τμήμα από τα 3,4 χλμ έως έως τα 17,7χλμ, όπου θα εφαρμοστεί διατομή συνολικού πλάτους 11,00μ., με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση ενώ στο πρώτο τμήμα μέχρι τα 3,4χλμ θα εφαρμοστεί μεταβαλλόμενη διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Επίσης προβλέπεται και η κατασκευή σήραγγας με επανεπίχωση μήκους 150μ. περίπου στο 15ο χλμ. Στο έργο επίσης περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες συμπληρωματικές μελέτες, απαλλοτριώσεις, εργασίες ΟΚΩ και αρχαιολογικές έρευνες.

 Η εν λόγω πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 45,518,600.00 €. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι περίπου 42 μήνες.

 Είναι γνωστό ότι ο δρόμος αυτός μετά τις άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν το 2008, είχε μετατραπεί σε καρμανιόλα και δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη βελτίωσή του. Για το λόγο αυτό η Αντιπεριφερειάρχης κα Δήμου από την αρχή της θητείας της το συγκεκριμένο έργο το είχε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά της. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο πνοής και ζωής για τη Δυτική Αττική, το οποίο όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι οραματιστές του είχαν αρχίσει να το ξεχνούν…

Διαβάστηκε 913 φορές

Άλλες Ειδήσεις