Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 08:03

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Ο Οργανισμός της Αθήνας δεν ενέταξε στη ζώνη προστασίας των ορεινών όγκων το Μελετάνι

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

  Ecoeleusis 
  
Στο κενό η επιπόλαια θριαμβολογία των επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Μάνδρας

Δίνουμε σήμερα στην δημοσιότητα την τελική απόφαση (29/2/2012) της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) καθώς και την συνοδευτική της εισήγηση, που αφορούν στη συμπερίληψη στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής που επεξεργάζεται ο Οργανισμός, της περιβαλλοντοκτόνου διάταξης για τη χωροθέτηση – πρόβλεψη εγκατάστασης χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας, στον ορεινό όγκο του Τρικέρατου.

Με τη διάταξη αυτή στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ο ΟΡΣΑ εμμένει στην υπαναχώρησή του από την αρχική του θέση καθώς εξαιρεί το Μελετάνι από την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής. Την υπαναχώρηση αυτή του OΡΣΑ, την οποία οι Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας καθώς και του Δήμου Μάνδρας δεν είχαν αντιληφθεί, είχε έγκαιρα αποκαλύψει η ΕCOELEUSIS σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας αλλά και με Δελτίο Τύπου της στις 2/2/2012 ζητώντας την άμεση αντίδραση των Δημοτικών Συμβουλίων Ελευσίνας και Μάνδρας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας με την τελική της απόφαση αγνόησε παντελώς τις πρόσφατες αποφάσεις τόσο του Δημ. Συμβουλίου Μάνδρας όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΞΕ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΙ, και απέστειλε για νομοτεχνική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (23/2) είχε αντιμετωπιστεί επιπόλαια και με θριαμβικούς τόνους από τους επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Μάνδρας που διεκδίκησαν μάλιστα, πρόωρα, ο καθένας για τον εαυτό του την αποκλειστικότητα της …επιτυχίας !

Η ανωτέρω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είχε αξία αν τουλάχιστον συμπεριλάβαινε :

  • Τη ρητή πολιτική δέσμευση της Περιφέρειας ότι κατά την δρομολογημένη από τον Φεβρουάριο του 2011 επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής το Μελετάνι θα εξαιρεθεί ως θέση για τη διαχείριση αποβλήτων (επικινδύνων ή αστικών) .
  • Την απαίτηση οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να διακόψουν κάθε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου «Διαμόρφωση και ανάπλαση μεταλλείων βωξίτη μέσω της διάθεσης βιομηχανικών κατάλοιπων στη θέση Μελετάνι της Μάνδρας» που αιτείται η εταιρεία ΜΑΝDRECO.

Η αδικαιολόγητη θριαμβολογία υποδηλώνει τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας για την αντιμετώπιση του θέματος και προκαλεί αποπροσανατολιστικό εφησυχασμό.

Απαιτείται, χωρίς χρονοτριβή, η άμεση παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα προβεί σε έλεγχο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος καθώς και η άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης προς την Περιφέρεια για την υιοθέτηση των παραπάνω δεσμεύσεων.

                                                                                                   Ο εκπρόσωπος

                                                                                              Χρήστος Χρηστάκης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ:Την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας
ΘΕΜΑ:Διόρθωση διαγράμματος του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Οριοθέτηση ζωνών χρήσεων για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής».

 

 

 

Σχετ. 1. Η από 28.7.2011 Απόφαση της 11ης Συνεδρίασης/ θέμα 3ο της ΕΕ του Οργανισμού Αθήνας

2. Η από 13.1.2012 Απόφαση της 1ης Συνεδρίασης/ θέμα 1ο της ΕΕ του Οργανισμού Αθήνας, μετά την εξέταση παρατηρήσεων που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της διαβούλευσης του θέματος, από φορείς και ιδιώτες.

 

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας, κατά τις ανωτέρω αναφερόμενες δύο σχετικές Αποφάσεις της (στις 28.07.2011 και 13.1.2012), ενέκρινε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «Χαρακτηρισμό ως Περιφερειακού Πάρκου των ορεινών όγκων Πατέρα, Πάστρας, Γερανείων και Κιθαιρώνα και καθορισμού χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησή, για την προστασία αυτών».

 

Στην συνέχεια ο φάκελος εστάλη στην Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ για προώθηση της διαδικασίας θεσμοθέτησης (αριθμ. πρωτ. οικ. 169/ 20.1.12 διαβιβαστικό της Υπηρεσίας μας).

 

Ο εν λόγω προωθούμενος σχεδιασμός, εξειδικεύει σχετικές διατάξεις του ν. 1515/85 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας) στην περιοχή των ορεινών όγκων Πατέρα, Πάστρας, Γερανείων και Κιθαιρώνα, προκειμένου να αποτραπεί η τάση ανάπτυξης στην περιοχή, χρήσεων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον τους και να εξασφαλιστεί η αειφόρος χρήση τους. Κυρίαρχη χρήση για την περιοχή αναδεικνύεται αυτή της ήπιας αναψυχής, του πολιτισμού και της απόλαυσης από τους περιηγητές και επισκέπτες, αδιατάρακτων των κύριων χαρακτηριστικών τους και των φυσικών πόρων τους.

 

Β. ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

 

1. Κατά την από 13.2.12 Συνεδρίαση της Ε.Ε. (2 σχετική απόφαση), με αφορμή αποδοχή αιτήματος καθορισμού ζώνης εντός της οποίας είναι δυνατή η χωροθέτηση περιβαλλοντικών υποδομών του Δ. Μεγάρων, τέθηκε στην κρίση της Εκτελεστικής Επιτροπής πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 33 του Ν. 3164/2003 (σελ. 14 της εισήγησης), «με την ένταξη στα όρια των ζωνών προστασίας της θέσης Μελετάνι, καθόσον η ανάγκη κατασκευής του ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής έχει καλυφθεί με την επιλογή της θέσης Σκαλιστήρι» του Δ. Φυλής- Α. Λιοσίων. «Σε αντίθετη περίπτωση» προτείνεται να «γίνει ρητή αναφορά της ισχύος του Ν. 3164/2003».

 

Κατά την συζήτηση του θέματος στην Συνεδρίαση, εξετάστηκε σφαιρικά το ζήτημα του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Αττικής, με αναφορά και στην θεσμοθετημένη διαδικασία επικαιροποίησής του (ΚΥΑ 50910/2003), που προγραμματίζεται εντός του τρέχοντος έτους.

 

Δεδομένου λοιπόν ότι ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ είναι συντονιστικός της όλης πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων και ότι τον συνολικό σχεδιασμό έχουν οι Περιφέρειες και οι νέοι φορείς (ΦΟΣΔΑ) των ΟΤΑ, η Ε. Ε. δεν αποφάσισε την τροποποίησή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων με το παρόν σχέδιο ΠΔ. Κρίθηκε δε σκόπιμο κάθε νέο στοιχείο να εξεταστεί στην φάση της αναθεώρησης, από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς (π.χ. ήδη υλοποιημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε συνδυασμό με την εξάπλωση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και άλλων σύγχρονων μεθόδων αξιοποίησής τους).

 

Κατά συνέπεια βάσει της προαναφερθείσας σχετικής εισήγησης, στο εγκριθέν κατά την Συνεδρίαση σχέδιο Π.Δ, προστέθηκε παράγραφος 6 στο άρθρο 4, ως εξής:

«Εντός της ζώνης Α2, ισχύει η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 3164/2003 (ΦΕΚ 176 Α/2003) περί ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής».

Επιπλέον διατηρήθηκε στα συνοδευτικά του σχεδίου ΠΔ διαγράμματα, η απεικόνιση του θεσμοθετημένου Ορίου της θέσης Μελετάνι Δ. Μάνδρας.

 

2. Είναι σαφές όμως ότι η προαναφερθείσα προσθήκη της παραγράφου 6, δεν αφορά σε νέα θεσμοθέτηση αλλά σε αποσαφήνιση/ υπόμνηση της παράλληλης ισχύος διάταξης νόμου περί ολοκλήρωσης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής. Επομένως η απεικόνιση του ορίου της θέσης Μελετάνι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 3164/2003 στα διαγράμματα του σχεδίου ΠΔ, διατηρήθηκε εκ παραδρομής, και θεωρούμε ότι πρέπει να παραλειφθεί, ούτως ώστε κατά την αναθεώρηση και τυχόν τροποποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, να καθίσταται σαφές ότι:

  • Δεν απαιτεί τροποποίηση του προωθούμενου σχεδίου ΠΔ.
  • Τυχόν κατάργηση της θέσης ΟΕΔΑ εντάσσει την περιοχή αυτόματα στις διατάξεις της ζώνης Α2.

 

3. Επιπλέον θεωρούμε σκόπιμη την προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του εν θέματι σχεδίου Π.Δ., των λέξεων «ως εκάστοτε ισχύει».

Η τελική διατύπωση της παραγράφου, θα έχει ως εξής:

«Εντός της ζώνης Α2, ισχύει η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 3164/2003 (ΦΕΚ 176 Α/2003) περί ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, ως εκάστοτε ισχύει».

 

 

Μετά τα παραπάνω, η Υπηρεσία θέτει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή και

 

ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ

 

Α. Την προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του σχεδίου Π.Δ. περί Χαρακτηρισμού ως περιφερειακού πάρκου των ορεινών όγκων Κιθαιρώνα, Πάστρας, Πατέρα και Γερανείων της Δυτ. Αττικής και καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης για την προστασία αυτών, που έχει σταλεί στην Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ, των λέξεων «ως εκάστοτε ισχύει».

 

Β. Την αντικατάσταση τριών σχετικών διαγραμμάτων, ένα συνοπτικό κλ. 1:40.000 και δύο κλ. 1:10.000 με αρ. πινακίδων 6442/0 και 6442/9, που συνοδεύουν το ανωτέρω σχέδιο ΠΔ, με νέα, στα οποία δεν απεικονίζεται το όριο της θέσης Μελετάνι, ως θεσμοθετημένης κατάλληλης θέσης για την χωροθέτηση ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής βάσει του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού (Ν. 3164/2003 (ΦΕΚ 176 Α/2003).

 

Γ. Την αποστολή της απόφασης και των διορθωμένων διαγραμμάτων στην Δ/νση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ για την ένταξή του στον φάκελο του θέματος, την νομοθετική επεξεργασία και την προώθηση της θεσμοθέτησης.

Συνημ.: 3 Διαγράμματα

 

Τμηματάρχης Μελετητής

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή εγκρίνει:                                                                             H Εισηγήτρια

                                                                                                                       Ελένη Ηλιοπούλου

                                                                                                     Προϊσταμένη του Οργανισμού Αθήνας

 

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής:

  Ιωάννης Πολύζος              Πρόεδρος

  Δανάη Αντωνάκου          Αντιπρόεδρος

 Ανδρέας Κεχαγιόγλου Τακτικό Μέλος Ε/Ε

 Μαρία Μαντουβάλου   Τακτικό Μέλος Ε/Ε

 Θεοδότα Νάντσου           Τακτικό Μέλος Ε/Ε

  Δημ. Καλογερόπουλος Τακτικό Μέλος Ε/Ε

 Παντελής Σκάγιαννης   Τακτικό Μέλος Ε/Ε

  Σταύρος Μέντος                Γραμματέας Ε/Ε


Διαβάστηκε 1206 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 08:46

Άλλες Ειδήσεις