Κυριακή, Απρίλιος 21, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 18:30

Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους για την «Αθηνά»

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από όλη την Ελλάδα «πλημμύρισαν» το κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι κατά του σχεδίου «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων ΤΕΙ.

 

Οι φοιτητές ξεκίνησαν από το Προπύλαια, ωστόσο, η πορεία τους διεκόπη για αρκετή ώρα λόγω τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε στην οδό Σταδίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αφού πέταξαν νεράντζια, αυγά και ντομάτες στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, οι κατευθύνθηκαν συνέχεια προς τη Βουλή.

Εκεί επικράτησε μικροένταση όταν ομάδα φοιτητών έριξε τα κάγκελα μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα και οι φοιτητές αποχώρησαν κατευθυνόμνεοι προς το Πολυτεχνείο όπου θα συνεδριάσει το συντονιστικό τους για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Κλειστή είναι, αυτή την ώρα, η Πατησίων και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, περισσότεροι από 1.800 σπουδαστές σχολών και τμημάτων των ΤΕΙ, καθώς και φοιτητικών συλλόγων από σχολές της Αθήνας βρέθηκαν, έπειτα από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου έχει προγραμματιστεί ολοήμερος αποκλεισμός κτιρίου.

Στο Μεσολόγγι ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Κατσούλης, συνεχίζει για

τέταρτη ημέρα την απεργία πείνας καθώς, όπως υποστηρίζει «οι όποιες

διορθώσεις προσπάθησε να κάνει το υπουργείο Παιδείας έκαναν τα πράγματα

χειρότερα».

Για έβδομη ημέρα συνεχίζουν την απεργία πείνας και φοιτητές του τμήματος

Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος Μουδανιών του ΤΕΙ

Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται για την κατάργηση του τμήματός τους και

τη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Στο Αίγιο, όπου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να κλείσει προειδοποιητικά το δημαρχείο και όλες τις υπηρεσίες εκτός της καθαριότητας, ενώ για τις 19:30 έχει προγραμματιστεί πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αγίας Λαύρας

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, που αντιδρούν στην κατάργηση του πανεπιστημίου και τη διοικητική του συγχώνευση με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Με αποκλεισμό της εισόδου της πόλης της Λιβαδειάς αποφάσισαν να εκφράσουν ο δήμος και οι φορείς της πόλης την αντίδραση τους στην κατάργηση και απορρόφηση του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι καταλήψεις από φοιτητές των τμημάτων Στατιστικής και Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεχίζονται, τέλος και στη Σάμο.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Συνεχίζει ακάθεκτο το υπουργείο

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου καθώς έχει, ήδη, ξεκινήσει η σύνταξη και αποστολή Προεδρικών Διαταγμάτων προκειμένου η «Αθηνά» να προχωρήσει στην αναμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, ο οποίος θα αποτυπωθεί και στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα Προεδρικά Διατάγματα αναμένεται να είναι τρία, το πρώτο δηλαδή να ρυθμίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, το δεύτερο των Ομόσπονδων τμημάτων και το τρίτο να συμπεριλάβει τις υπόλοιπες διατάξεις.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποσχέθηκε ότι τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  δε θα συγχωνευθούν.

Αρχικά  το σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες  το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ θα μετατραπεί σε αυτόνομο τμήμα και  να μην απορροφηθεί από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Η εφαρμογή της «Αθηνάς» θα γίνει με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα αποσταλούν  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.

protothema.gr

Διαβάστηκε 476 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 19:22

Άλλες Ειδήσεις