Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 19:09

Απειλές ΔΝΤ για άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφοντας αναλυτικά τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη "αυστηρής τήρησης" της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει "άτακτη έξοδο" από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προσθέτει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελλάδας και της ΕΕ στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ. Επίσης, προβάλλεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμμετοχή του Δημόσιου τομέα στο PSI στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επαληθευτούν φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Βαθιά ύφεση και το 2012

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει "σταδιακά", ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η "βαθιά ύφεση" θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και "ήπια κυκλική ανάκαμψη" την περίοδο 2014 - 2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές.

Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

Πίεση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ακολούθως, παραθέτει στοιχεία για τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, επαναλαμβάνοντας ότι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΔΝΤ καταγράφονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014. Και το ποσό αυτό, επισημαίνεται, πρέπει να εξευρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Για τις περικοπές στο δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει, σημειώνεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Όσο αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε "νέα εμπόδια" στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και τις περικοπές στο δημόσιο.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στις "σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές", προτείνοντας πλήρη επανεξέτασή τους.

Απο NEWS 247 - News247.gr 

Διαβάστηκε 855 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 20:05

Άλλες Ειδήσεις