Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 08:29

• Όλο το σχέδιο για το πώς θα γλιτώσουν οι πολίτες τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς – Έχουν μόνο ένα μήνα προθεσμία

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

                           Ποια δικαιολογητικά θα ζητούν οι τράπεζες - Δείτε το ποσό των μηνιαίων δόσεων που αντιστοιχεί στο οικογενειακό σας εισόδημα - Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα ψηφιστεί το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - Τι θα ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους - Διαβάστε αναλυτικά το νομοσχέδιο

 

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα ψηφιστεί το Σάββατο το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι “κόκκινοι” δανειολήπτες που θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο του εκπλειστηριασμού, έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014, να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας και περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους, ώστε να αποδεικνύονται πως πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων του λογαριασμού που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

Αν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται η προστασία. 

Παράλληλα στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση που απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακινήτων για τους εγγυητές, ακόμη κι αν δεν υπάρχει  απαγόρευση πλειστηριασμού για τον πρωτοφειλέτη. 

Τι θα ζητούν οι τράπεζες:

α. αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 καθώς και τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που αποκτήθηκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία

β. βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού

γ. αντίγραφα τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9

δ. αποδεικτικό έγγραφο για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούσαν πριν από την 20ή Νοεμβρίου 2013

ε. βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

ζ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

η) πιστοποιητικό Α΄/βάθμιας ή Β΄/βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, Υγειονομικές Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Και σε αυτή την περίπτωση οι δανειολήπτες θα έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο για να προσκομίσουν τα στοιχεία από τη στιγμή που τους ζητηθούν.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι αν υπάρχουν περισσότερα του ενός «κόκκινα δάνεια» η ελάχιστη δόση θα κατανέμεται σύμμετρα για όλους, ενώ αν δεν πληρωθεί για τρεις μήνες αίρεται η προστασία.

Για τους εγγυητές προβλέπεται πως απαγορεύονται και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη κι αν παύουν να προστατεύονται οι οφειλέτες των οποίων τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται

Η μηνιαία δόση βάσει του οικογενειακού εισοδήματος

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, όπως παρουσιάστηκαν ήδη χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα Ελάχιστη δόση Υπερβάλλον για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ Σύνολο ετήσιας δόσης Μηνιαία δόση 5.000€ 500€ 0€ 500€ 42€ 10.000€ 1.000€ 0€ 1.000€ 83€ 15.000€ 1.500€ 0€ 1.500€ 125€ 20.000€ 1.500€ 1.000€ 2.500€ 208€ 25.000€ 1.500€ 2.000€ 3.500€ 292€ 35.000€ 1.500€ 4.000€ 5.500€ 458€

Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του μηνιαίου εισοδήματός για εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και 20% στο υπερβάλλον. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και έμπορους το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Για τους εγγυητές το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η τράπεζα απαγορεύεται  να στραφεί εναντίον τους εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση που τώρα εισάγεται. Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή τότε και αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας κλπ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, με ευνοϊκούς όρους.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει 350 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο του Ταμείου, από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, έχουν υπογραφεί κατ’ αρχήν συμφωνίες με τη γερμανική KfW για επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει κατ’ αρχήν δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους υποψήφιους επενδυτές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ταμείο θα διοικείται από επαγγελματικό management και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2014.

Διαβάστε αναλυτικά το νομοσχέδιο για τους πλεειστηριασμούς:

Έγγραφο 1 Έγγραφο 2

Newsit.gr

 

Διαβάστηκε 429 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:51

Άλλες Ειδήσεις