Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Καυτή Επικαιρότητα

Γέφυρες πολέμου έστησε η Άγκυρα στον Έβρο:

 Αιφνιδιαστική άσκηση υλοποιούν οι Τούρκοι Πεζοναύτες – Πολεμικές προετοιμασίες στην Ανατολική ...

Σε ν/σ του Υπ. Παιδείας η ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία [Τι προβλέπεται]

Από το σχολικό έτος 2018 - 2019 θα εφαρμοσθεί η εγγραφή των 4χρονων νηπίων στα Νηπιαγωγεία και την Υ...

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Νέα τμήματα, επαγγελματικά δικαιώματα, οικονομική ενίσχυση, «ανωτατοποίηση» καθηγητών ΤΕΙ, παλιοί απ...

ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ποινές για όσους καπνίζουν με παιδιά στο ΙΧ -Πρόστιμο 1.500 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα...

Εκκίνηση στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα

Oι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, του εμ...

 • Γέφυρες πολέμου έστησε η Άγκυρα στον Έβρο:

  Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 13:01
 • Σε ν/σ του Υπ. Παιδείας η ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία [Τι προβλέπεται]

  Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 21:17
 • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 19:14
 • ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 21:08
 • Εκκίνηση στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα

  Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 12:55 

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 16:12

Σχέδιο απόφασης για Μελετάνι

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων στην γειτονιά μας, στην Μάνδρα, σε απόσταση αναπνοής από την Ελευσίνα, αξιολογεί ως κατάλληλους υποδοχείς, η μελέτη που ανέθεσε πριν 7 μήνες ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

 

Ιστορικό

Η νέα Περιφερειακή αρχή και ο ΕΔΣΝΑ εκπόνησαν τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική. Βασικές στόχοι του νέου ΠΕΣΔΑ είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των αποβλήτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή και την δημιουργία μικρών μονάδων επεξεργασίας και χώρων υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων.

Ωστόσο, ο νέος ΠΕΣΔΑ είναι «στον αέρα» αφού αντί να ορίζει στόχους όπως θα όφειλε ένας σχεδιασμός, χωροθετεί μονάδες επεξεργασίας, σε οικόπεδα που δεν υπάρχουν και σε χρήσεις γης μη συμβατές με τις δραστηριότητες αυτές.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε την υλοποίηση του έργου «Σύμβουλος Υποστήριξης του ΕΔΣΝΑ στην σύνταξη του σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων λατομείων μεταλλείων Αττικής σε συνεργασία με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΔΣΑ»

Τέτοιου είδους μελέτες, προκειμένου να τύχουν κοινωνικής συνοχής, θα έπρεπε να ελέγχονται από ομάδα εργασίας των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των Δήμων. Αντί αυτού, η μελέτη κρατείται από τον ΕΔΣΝΑ ως επτασφράγιστο μυστικό και οι Δήμοι μόνο αποσπασματικά και από διάσπαρτες πληροφορίες μαθαίνουν για το περιεχόμενό τους.

Όπως προανέφερα, αποσπασματικά και όχι αρμοδίως όπως θα έπρεπε, πληροφορηθήκαμε ότι στο παραδοτέο της σχετικής μελέτης φωτογραφίζονται ως πιθανοί τόποι υποδοχής απορριμμάτων λατομεία της Δυτικής Αττικής. προκύπτει ότι, ο ΕΔΣΝΑ ως αρμόδιος φορέας για την επεξεργασία των στερέων αποβλήτων της Αττικής, «κοιτάει» πάλι προς την Δυτική Αττική. Η μελέτη ορίζει τους πιθανούς υποδοχείς των απορριμμάτων, υπολειμμάτων κλπ. Συγκεκριμένα το ανενεργό μεταλλείο βωξίτη στην θέση Μελετάνι, το οποίο βρίσκεται μέσα στην μοναδική δασική έκταση της Δυτικής Αττικής υποδεικνύεται από τον μελετητή ως κατάλληλος υποδοχέας απορριμμάτων, υπολειμμάτων, για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών και χώρος ταφής υπολειμμάτων επεξεργασίας εκσκαφών.

Εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ, επισπεύδων της μελέτης έχει οριστεί ο κύριος Σταύρος Ιατρού, πρώην Δήμαρχος Κερατέας, ο οποίος όπως όλοι θυμόμαστε είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής με στόχο να αποτρέψουν την δημιουργία εγκαταστάσεων στην περιοχή του.

Επιπλέον του γεγονότος αυτού όπως έχουμε έγκαιρα πληροφορηθεί από τον Δήμο Κρωπίας, τον Μάιο του 2017, ο Δήμαρχος Κρωπίας έστειλε έγγραφο προς τον ΕΔΣΝΑ τονίζοντας την ακαταλληλότητα των λατομείων στην Ανατολική Αττική. Γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιοι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής είχαν έγκαιρα την πληροφόρηση την οποία εμείς δεν είχαμε και έσπευσαν να διαφυλάξουν την δική τους περιοχή.

Ο Δήμος Ελευσίνας έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι το Μελετάνι είναι ο τελευταίος πνεύμονας οξυγόνου για την Δυτική Αττική και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει εκεί να αναπτυχθεί δραστηριότητα συναφή με επεξεργασία ή διάθεση απορριμμάτων. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μίας τέτοιας δραστηριότητας δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι θετικό, αφού μία πευκόφυτη περιοχή θα καταστραφεί και η περιοχή της Δυτικής Αττικής θα επιφορτιστεί για πολλά περισσότερα χρόνια με τα απορρίμματα της Αττικής. Την θέση μας αυτή την επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στην ίδια μελέτη δεν προτείνονται χώροι στα βόρεια του Νομού ούτε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Οι διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, η οποία εκπόνησε ένα ΠΕΣΔΑ, η υλοποίηση του οποίου θεωρείται ανέφικτη όχι μόνο στην διάρκεια της τρέχουσας Αυτοδιοικητικής περιόδου αλλά και για τα επόμενα χρόνια, προσπαθεί να τηρήσει την δέσμευσή της για κλείσιμο της Φυλής, δημιουργώντας ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Δυτική Αττική. Για άλλη μία φορά η Δυτική Αττική γίνεται η «πίσω αυλή» της Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.

Τι προτείνουμε!!!!!!

Διακατέχει τον δήμο Ελευσίνας το σύνδρομο NIMBY (NotinMYBackYard – Όχι στην Πίσω Αυλή μου) . Όχι βέβαια!!!

Ως δημοτική αρχή, ανταποκριθήκαμε άμεσα στην εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για την διαχείριση των απορριμμάτων. Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο Περιφερειακό συμβούλιο όταν συζητήθηκε ο νέος ΠΕΣΔΑ και ζητήσαμε επίμονα να εξαιρεθεί το Μελετάνι από πιθανό χώρο υποδοχής απορριμμάτων. Καμία άλλη δημοτική αρχή και κανένας φορέας της περιοχής δεν κατέθεσε τέτοιο αίτημα έγκαιρα. Φυσικά η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή από κανέναν εμπλεκόμενο!!!!!

Εκπονήσαμε σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας, των Δήμων Μεγαρέων και Σαλαμίνας, σεβόμενοι την αρχή της εγγύτητας και τον νέο ΠΕΣΔΑ παρά τις αρχικές μας ενστάσεις που όπως προανέφερα διατυπώσαμε με σαφήνεια στο περιφερειακό συμβούλιο

Είμαστε έτοιμοι και διαθέτουμε χρήματα για την υλοποίηση του έργου το οποίο θα έχει αποτελέσματα ωφέλιμα τόσο για το περιβάλλον όσο και για το ταμείο του Δήμου μας. Δεν φοβόμαστε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο και δεν προσπαθούμε να φορτώσουμε τα δικά μας απορρίμματα σε άλλες περιοχές όπως κάνουν οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής και των βορείων προαστίων.

Ο ΕΔΣΝΑ όμως δεν μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε την δική μας Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) γιατί δεν την προέβλεψαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που αντί να ορίζει στόχους ορίζει μονάδες επεξεργασίας.

Η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας, πιστεύει σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε εντός των διοικητικών μας ορίων ΄καθώς και σε όμορους Δήμου την διάθεση των απορριμμάτων του συνόλου της Αττικής για τα επόμενα χρόνια.

Καλείται το σώμα να αποφασίσει την έντονη αντίθεσή του σε όποιο τέτοιο σχεδιασμό και σκέψη και καλεί τους όμορους Δήμους και τους φορείς της πόλης να συμπαρασταθεί στην απόφαση αυτή.

Η απόφαση να κοινοποιηθεί:

 1. Πρωθυπουργό κο Α. Τσίπρα

 2. Υπουργό Περιβάλλοντος κο. Γ. Σταθάκη

 3. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κο. Σ. Φάμελλο

 4. Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρ. Δούρου

 5. Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κο. Ι. Βασιλείου

 6. Βουλευτές της περιοχής

 7. Δήμους Μάνδρας Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Ασπροπύργου, Φυλής

Διαβάστηκε 130 φορές

Άλλες Ειδήσεις