Σάββατο, Ιανουάριος 20, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Καυτή Επικαιρότητα

Εκκίνηση στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα

Oι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, του εμ...

Όλη η αλήθεια για τη Μάνδρα - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Ενώ τα δάκρυα δεν έχουν στεγνώσει ακόμη για τα 23 θύματα των πλημμυρών της Μάνδρας, σιγά σιγά ξετυλί...

Τα μεγάλα σχέδια των Κινέζων για το λιμάνι Ελευσίνας

Το ενδιαφέρον του Πεκίνου για το λιμάνι της Ελευσίνας καταγράφεται στο ελληνοκινεζικό μνημόνιο συνερ...

Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Δυτ. Αττική

  Άρθρο του Νίκου Μπελαβίλα καθηγητή ΕΜΠ, διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού περιβάλλοντος

 • Εκκίνηση στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στην Ελλάδα

  Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 12:55
 • Όλη η αλήθεια για τη Μάνδρα - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

  Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 22:10
 • ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 174 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ “ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ” ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΕΞΩ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ! ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ! ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

  Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 11:53
 • Τα μεγάλα σχέδια των Κινέζων για το λιμάνι Ελευσίνας

  Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 19:37
 • Η καταστροφική επιλογή του 2003 στη Δυτ. Αττική

  Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 22:26 

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 07:43

Τι προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διατηρείται το δώρο και το επίδομα γάμου - Γονική άδεια για πρώτη φορά και στον πατέρα

 

Μετά από διαβουλεύσεις που για πρώτη φορά μετά από χρόνια κράτησαν το ελάχιστο δυνατό διάστημα και στη σκιά των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά, ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) υπέγραψαν τελικώς, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, τη νέα, ετήσια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Να σημειώσουμε ότι οι τριετίες, παρά το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν οι κοινωνικοί εταίροι για την υπεράσπισή τους, κινδυνεύουν να καταργηθούν μετά το 2017, αν επιμείνουν στην απαίτησή τους οι δανειστές.

Αναφορικά με το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίζεται ότι, παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις-μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει.

Γονική άδεια και στον πατέρα

Με τη σύμβαση αποκτά για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα και ο εργαζόμενος πατέρας αυτοτελές δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), χορηγούμενου του δικαιώματος και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη. Δηλαδή, μπορεί να πάρει άδεια 3,5 μηνών ή να έχει για 30 μήνες το δικαίωμα να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία του.

Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους δήλωση, που κατατίθεται στους αντίστοιχους εργοδότες τους, καθορίζεται η επιλογή τους για το ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), εκτός αν με κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα, που ο καθένας κάνει χρήση μέσα στα χρονικά όρια ισχύος του δικαιώματος αυτού, (πχ. δύο μήνες ο ένας και 1,5 ο άλλος).

Ακόμη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοδεσμεύτηκαν ότι, εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020, ώστε να δοθεί έμφαση στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.

«Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου επικρέματο καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και φτάσαμε στο σημείο να εκπνέει σε μερικές μέρες το καθεστώς της μετενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος επέκρινε τη φημολογούμενη κατάργηση των τριετιών, τονίζοντας ότι «συζητάνε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχοι είμαστε εμείς και οι εργοδότες».

«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε, για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε: «Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

 

 

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 527 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:48

Άλλες Ειδήσεις