Παρασκευή, Φεβρουάριος 22, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 08:28

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο βυθό της Ζακύνθου

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 13 Μαΐου, κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων έκανε στη Ζάκυνθο υποβρύχια έρευνα στην περιοχή Αλικανά, κατόπιν πρόσκλησης του δήμου Ζακύνθου και υπόδειξη του Π. Βούτου.

Στην περιοχή εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα σημαντική νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκ. πιθανόν υποδοχή ξύλινων κιόνων.

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας, πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

Πάντως, από τα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν, αποτυπώνεται για μία ακόμη φορά πόσο έχει αλλοιωθεί ο πλανήτης και ειδικά ορισμένα σημεία που κάποτε ήταν στεριά, τώρα είναι θάλασσα.

Με την ευκαιρία, δίνεται ένα ακόμα κίνητρο αξιοποίησης και του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, που θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος και για τον καταδυτικό τουρισμό.

NovaΣΠΟΡ FM 94.6          
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Διαβάστηκε 728 φορές

Άλλες Ειδήσεις