Κυριακή, Φεβρουάριος 18, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 14:50

ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (Ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους)

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή πάνω στο Ασφαλιστικό όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Νίκος Χατζόπουλος, φτάνει τα 10 δις ευρώ, δηλαδή ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δις ευρώ το πρώτο, 3,9 δις ευρώ το δεύτερο Μνημόνιο). Συνολικά έγιναν 28 περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, τόσο από τις προηγούμενες όσο και από την σημερινή Κυβέρνηση.

Η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση των χαμηλοσυνταξιούχων προκύπτει από το ότι δεν μπορούν οι οκτώ στους δέκα να εξυπηρετήσουν βασικές τους ανάγκες. Κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τα φάρμακά τους. Οι συντάξεις με εισφορές που αντιστοιχούν σε 35-37 και 40 χρόνια δουλειάς, μετατρέπονται μέσω των μνημονιακών ρυθμίσεων σε φιλοδωρήματα.

Σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο έχει εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο. Με τις νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους έως 70%, συνυπολογίζοντας και την μείωση του αφορολόγητου που θα συμπεριλάβει και τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Όσοι συνταξιούχοι κατάφεραν να πάρουν υψηλότερες συντάξεις και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην βαριά και ανθυγιεινή εργασία στις βιομηχανίες του Θριάσιου Πεδίου (τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες, διυλιστήρια, ναυπηγεία, χρωματουργίες, υαλουργίες, υγραέρια, χημικές βιομηχανίες, οικοδομές και εκατοντάδες μικρότερες βιομηχανίες), δουλεύοντας ακόμη και για 40 χρόνια καταβάλλοντας υψηλές εισφορές σε κύριες και επικουρικές με ένσημα 11.000 – 12.000 και 13.000, σήμερα αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 50% των συνολικών αποδοχών της αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Όσο για τις επικουρικές συντάξεις αυτών που εργάστηκαν στις προαναφερόμενες βιομηχανίες, έφτασαν στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η κλοπή έγινε με το τρικ της σημερινής Κυβέρνησης να συνυπολογίσει στις περικοπές που έκανε κύριες και επικουρικές μαζί, εξαφανίζοντας σε πολλούς από αυτούς το 50 και 70% των αποδοχών των επικουρικών τους, ενώ είχαν καταβάλλει τις υψηλότερες εισφορές στα ταμεία τους (π.χ. τσιμέντου – μετάλλου). Πραγματική κλοπή.

Και έπεται συνέχεια. Περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα πληγούν από 1/1/2019 από τον επαναϋπολογισμό της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων που είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016 και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό τους.

Τώρα αυτά που ισχύουν μετά και το νόμο Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015 καμία νέα επικουρική σύνταξη, καθώς η Κυβέρνηση δεν είχε εκδώσει ως όφειλε τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από 2013, παρά την δέσμευση της Κυβέρνησης να καταβάλει την 13η σύνταξη.

Αντίθετα όμως προχώρησε σε δραματικές περικοπές στις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και δημιουργεί συντάξεις πείνας από 200 έως 700 ευρώ κατά μέσο όρο, όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Νίκος Χατζόπουλος.

Οι πρώτοι που θίγονται με τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι περίπου 65.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαίου 2016. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αγγίζει 200.000 ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 5ετία.

Η μείωση επέρχεται όπως ανέλυσε τις επιπτώσεις ο Πρόεδρος του ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, γιατί όσοι αποχωρούν θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών: της εθνικής σύνταξης η οποία θα καταβάλλεται με αυστηρές όμως προϋποθέσεις και της ανταποδοτικής σύνταξης που θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά, αλλά και με νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Το ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ έχει επισημάνει ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους (αλλάζουν την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης). Εκτιμούμε ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά.

Το 2021 οι συντάξεις θα φτάσουν στα 620 ευρώ μικτά η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ μικτά η μέση επικουρική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν

διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Επίσης της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Να υπενθυμίσω την κοροϊδία με την υπόσχεση της Κυβέρνησης για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αντ’ αυτού κόβει το ΕΚΑΣ 12 μηνών περίπου 2.500 ευρώ και έδωσε το επίδομα των Χριστουγέννων 300 – 400 ευρώ.

Η κλοπή των συντάξεων συνεχίστηκε με τα παρακρατηθέντα ποσά στις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ. Για έξι χρόνια από το 2010 έως το 2016 υπολόγιζαν λάθος την εισφορά, γιατί η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Εκτιμάται ότι σε κάθε συνταξιούχο οι απώλειες φτάνουν τις 3.000 ευρώ περίπου.

Θα επανέλθω για το δεύτερο μέρος της ενημέρωσης για εργαζόμενους και συνταξιούχους που αφορά το μέλλον και την προοπτική για τους σημερινούς εργαζόμενους, του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και για τον εργασιακό μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων που είναι συνάρτηση και των δύο, γιατί η σημερινή σχέση εργαζόμενου συνταξιούχου 1,3 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο.

Αν αυτή η σχέση δεν αλλάξει, τουλάχιστον 4 εργαζόμενοι 1 συνταξιούχος, δεν υπάρχει σωτηρία στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πέτρος Θ. Λαζάρου

Πρώην Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας

Συνταξιούχος

Διαβάστηκε 115 φορές

Άλλες Ειδήσεις