Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:12

Αφιέρωμα

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

   Αφιέρωμα  στην εξέχουσα φυσιογνωμία, της ιστορικής έρευνας και της δημοσιογραφίας, κυρίας Φανούλας Αργυρού.

 

 

      Διάλεξη  μιάς εξέχουσας φυσιογνωμίας, της ιστορικής έρευνας και της δημοσιογραφίας, φιλοξένεισε  την Δευτέρα 20 Μαρτίου με θέμα:«Οι απελευθερωτικοί αγώνες του 1821& του 1955, & οι προκλήσεις των ημερών, για τον Ελληνισμό». , το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨, του Δήμου Ασπροπύργου. Πρόκειται για την κ. Φανούλα Αργυρού, διακεκριμένη Επιστήμονα, Ερευνήτρια των Αρχείων του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (¨Foreign Office¨), Δημοσιογράφο, και πολυγραφότατη Συγγραφέα, που ήρθε από το Λονδίνο, ειδικά για την διάλεξή της, στο ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨ του Δήμου Ασπροπύργου. Το θέμα που  ανέλυσε αφορούσε τις προκλήσεις των ημερών, για όλο τον Ελληνισμό, με αφετηρία της προσέγγισής της, τα ιστορικά γεγονότα, όπως τεκμηριώνονται από πλήθος γνωστών και άγνωστων ιστορικών ντοκουμέντων, που φωτίζουν από κάθε γενιά, την εξέγερση του Γένους, το 1821, και τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου, το 1955. Η 25χρονη έρευνα της κ. Αργυρού, στα έγγραφα που αποδεσμεύει, τις τελευταίες μέρες εκάστου έτους, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office), εγγυάται μια ανάλυση, με καίριους, τεκμηριωμένους παραλληλισμούς, στη βάση αδιάσειστων ιστορικών ντοκουμέντων, διπλωματικών εγγράφων, μιας χώρας με ενεργό ανάμειξη στα γεγονότα, και του 1821, και του 1955.

 

 

Βιογραφία 

          Η κ. Φανούλα Αργυρού γεννήθηκε στο κατεχόμενο -εδώ και 38 χρόνια- τμήμα της πρωτεύουσας της Κύπρου, από μητέρα Ελληνοκύπρια, Λευκωσιάτισσα, και πατέρα Μικρασιάτη, απ΄ τη Σελεύκεια της Μικράς Ασίας. Το 1958, η οικογένεια της μετακόμισε στη Νεάπολη Λευκωσίας (συνοικία, που κι αυτή είναι κατεχόμενη, από το 1974), λόγω των επιθέσεων της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ.  Φοίτησε στη ¨Σχολή Καλογραιών του Αγίου Ιωσήφ¨, και εργάστηκε, για πέντε (5) χρόνια, στις Κυπριακές Αερογραμμές, μέχρι το 1971, όταν και εγκαταστάθηκε μόνιμα, με το σύζυγο της, στο Λονδίνο. Έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Από τις αρχές του 1980 άρχισε να δημοσιογραφεί, στο Λονδίνο, και μετέπειτα, με άρθρα και ανταποκρίσεις της, σε κυπριακές εφημερίδες. Όμως, η κύρια ασχολία της, μετά το 1986, ήταν και παραμένει, μέχρι σήμερα, η μελέτη των αποδεσμευμένων εγγράφων του βρετανικού Κρατικού Αρχείου.

 

           Η κ. Αργυρού ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πρόβαλε, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, και διεθνώς, πλήθος διπλωματικών, βρετανικών εγγράφων, που αποκαλύπτουν τα σχέδια του Λονδίνου, για την επιβολή της διχοτόμησης, και τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας, στην ημικατεχόμενη -από το 1974- Κύπρο. Από τη μεγάλη, καθημερινή εφημερίδα της Κύπρου ¨Η Σημερινή¨, ξεκίνησε -το 1989- μια σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, χάρη στα οποία, έγιναν ευρύτερα γνωστά, πλήθος βρετανικά, διπλωματικά έγγραφα, που αποδεικνύουν τους πραγματικούς σκηνοθέτες των δεινών της Κύπρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φοιτητές Πανεπιστημίων, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα βιβλία της Φανούλας Αργυρού, ως βοηθήματα διδασκαλίας και ανάλυσης, αλλά και στη βασική βιβλιογραφία διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, διπλωματικών και στρατηγικών αναλύσεων.

 

         Η κ. Αργυρού πρωτοστάτησε, στον ξεσηκωμό των Ελλήνων ομογενών της Αγγλίας, οι οποίοι οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στο Στρασβούργο, το Μάρτιο του 1989, και στις Βρυξέλλες,  λίγο αργότερα, εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στις δύο εκδηλώσεις, οι Έλληνες του Λονδίνου, ταξίδεψαν στις πόλεις όπου εδρεύουν διεθνή όργανα απονομής Δικαιοσύνης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές οι εκδηλώσεις, ήταν κι οι μοναδικές, μαζικές διαμαρτυρίες, που έγιναν - μέχρι σήμερα- στο Στρασβούργο, και στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι, η Τουρκία, ως δύναμη κατοχής στην Κύπρο, ως συνειδητός πολέμιος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στο εσωτερικό της, κι ως επιθετικός, κακός γείτονας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου, δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

      Μέχρι σήμερα, η κ. Φανούλα Αργυρού, είναι συγγραφέας εννιά (9) βιβλίων, το πιο πρόσφατο των οποίων, έχει κυκλοφορήσει πριν μερικές εβδομάδες, από τον Εκδοτικό Οίκο ¨Αδράστεια¨, και έχει τίτλο: «Η Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1955-2011».  Πρόκειται για ένα ημερολόγιο, με αδιάσειστες πληροφορίες και έγγραφα, που καταγράφουν και αποκαλύπτουν τις ρίζες, το πώς και από ποιους προωθήθηκε η τουρκο-βρετανική, ρατσιστική λύση, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

 Αναλυτικά, το συγγραφικό έργο της κ. Αργυρού, περιλαμβάνει τα βιβλία: 

 

1) «Η Κύπρος στο σφυρί» . Το συνέγραψε και το τύπωσε στο Λονδίνο, το 1991, με το συνάδελφό της, κ. Ανδρέα Παπακωσταντίνου. Είναι το μοναδικό έργο, στη διεθνή βιβλιογραφία, που καλύπτει όλα τα θέματα που απορρέουν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, και το νομικό καθεστώς των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

 

2)     «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο», το οποίο εκδόθηκε στη Λευκωσία, το 1993, σε συνεργασία με την εφημερίδα ¨Η Σημερινή¨. Αποκαλύπτει, στη βάση ντοκουμέντων, απόρρητων εγγράφων του “Foreign Office”, τα οποία αποδεσμεύτηκαν, με την πάροδο 30ετίας, τα βρετανικά σχέδια για διχοτόμηση, αυτονομία, ομοσπονδία, για το θέμα των εποίκων, τη μακροπρόθεσμη πολιτική της Άγκυρας για τουρκοποίηση της Κύπρου, τη βρετανική εφεύρεση της «κυπριοσύνης», και μια σύγκριση των «Ιδεών Γκάλι», με όλα τα προηγούμενα βρετανικά σχέδια.

 

3)  «Από την Ένωση στην Κατοχή», που εκδόθηκε στη Λευκωσία, το 1995. Αναφέρεται στις βρετανικές θέσεις, σε σχέση με τις προσδοκίες των Ελλήνων της Κύπρου, για ΄Ενωση με την Ελλάδα, το πώς έβλεπαν οι Βρετανοί την Εκκλησία της Κύπρου, πώς έβλεπαν οι αποικιοκράτες το Α.Κ.Ε.Λ, μέλη του οποίου απέκλεισαν ενυπόγραφα την Ένωση στη «Διασκεπτική» του 1947/48, απόρρητα έγγραφα για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και το ρόλο τους κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, και ανάλυση για το πώς δούλευε το δίκτυό τους.

 

 4)  «Συνωμοσία», που εκδόθηκε στη, Λευκωσία, το 1996. Αναφέρεται στα βρετανικά έγγραφα, για την ταραγμένη περίοδο 1964-65, την αμερικανική ανάμειξη, τις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεώργιου Παπανδρέου, και την φιλο-τουρκική στάση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, που ευνοούσε Ομοσπονδία στην Κύπρο.

 

 5)     «Γενοκτονία», που εκδόθηκε στη Λευκωσία, το 1998. Αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων (Πόντου και της Μικράς Ασίας), μεταξύ 1910-1922.

 

 6)     «Υποκρισία», που εκδόθηκε στη Λευκωσία, το 1998. Καλύπτει την πρώτη επίσκεψη της δασκάλας Ελένης Φωκά, από την κατεχόμενη Καρπασία στο Λονδίνο, και την ομιλία της στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, εναντίον της Διζωνικής- Δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε εκδήλωση που ενόχλησε αφάνταστα την Ελληνοκυπριακή ηγεσία, και τους, λεγόμενους «φίλους της Κύπρου», Βρετανούς...

 

 7)     «Conspiracy or Blunder, που εκδόθηκε στη Λευκωσία, το 2000. Είναι το πρώτο βιβλίο της Φανούλας Αργυρού στην αγγλική γλώσσα, το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με το προσφυγικό σωματείο ¨Αδούλωτη Κερύνεια¨. Παρουσιάζει, λεπτομερώς και σε έκταση, όσα συνιστούν τις ρίζες της Διζωνικής - Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

8)     «Top Secret», που εκδόθηκε το 2004, στη Θεσσαλονίκη, από της εκδόσεις «Γερμανός», με διανομή από τον Εκδοτικό Οίκο ¨ΔΙΑΣ¨, στη Λευκωσία (ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα ¨Η Σημερινή¨, και λειτουργεί τον τηλεοπτικό σταθμό “Sigma” και το «Ράδιο Πρώτο»). Το βιβλίο αυτό, αναφέρεται σφαιρικά σε όλα εκείνα τα γεγονότα, που οδήγησαν το Κυπριακό σε προσχεδιασμένο αδιέξοδο, με παράθεση πληθώρας αποκαλυπτικών πληροφοριών, που άντλησε από βρετανικά αποδεσμευμένα έγγραφα. Και,

 

9)     «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1955-2011», που είναι το τελευταίο της βιβλίο, έκδοση του Οίκου ¨Αδράστεια¨, Λεμεσός 2011.   

      Η κυρία Φανούλα Αργυρού είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ¨Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο¨.

 

 

 

Διαβάστηκε 1119 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 11:07

Άλλες Ειδήσεις