Πέμπτη, Ιούλιος 19, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 12:24

Εκδήλωση στο Προσκοπικό Κέντρο «Ιωάννης Πανταζής»-ιστορικό του χώρου και βιογραφικό του εμπνευστή της ιδέας.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Εκδήλωση στο Προσκοπικό Κέντρο «Ιωάννης Πανταζής»-ιστορικό του χώρου και βιογραφικό του εμπνευστή της ιδέας.

Μια πολύ μεγάλη γιορτή μέσα σε ζεστό κλίμα και με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας σκέψεως (22 Φεβρουαρίου - ημέρα που οι πρόσκοποι όλου του κόσμου γιορτάζουν τα γενέθλια του ιδρυτή τους Λόρδου Μπέιντεν Πάουελ) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο Προσκοπικό Κέντρο «Ιωάννης Πανταζής» στη θέση Κυπαρίσσι του όρους Πα­τέρας .

Στην εκδήλωση αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε αρχές, φορείς και φιλοπρόσκοπους που έχουν βοηθήσει σημαντικά στην λειτουργία του Προσκοπικού Κέντρου, ενώ ακολούθησε και γεύμα με παραδοσιακή φασολάδα και διάφορα άλλα εδέσματα.

  

 Ιστορικό του χώρου 

 

    Το Προσκοπικό Κέντρο «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ» ευρίσκεται στο Όρος Πατέρας, στην τοποθεσία κυπαρίσσι και έχει έκταση περίπου 17,5 στρέμματα. Έχει αγορασθεί το 1958 από την οικογένεια Δούση και είναι Ιδιοκτησία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ελευσίνας - (Τοπικής Εφορείας Ελευσίνας ) του Νομού Αττικής. Ευρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. από την επιφάνεια της θαλάσσης.

   Την εποχή εκείνη (το 1958) Τοπικός Έφορος ήταν ο αείμνηστος Πανταζής Γεώργιος, (ένας από τους τρείς Αρχηγούς των τριών Προσκοπικών Συστημάτων που ιδρύθηκαν το 1945), και Αρχηγός Συστήματος ήταν ο επίσης αείμνηστος Πανταζής Ιωάννης (αδελφός του πρώτου), που ήταν και αυτός ένας από τους πρώτους ενωμοτάρχες κατά την ίδρυση στις 22-02-1945. Ήταν Ενωμοτάρχης στην Ενωμοτία Λεόντων. Τα χρήματα εξοικονομήθηκαν από τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν επί σειρά ετών (κινηματογραφικές προβολές, λαχειοφόροι αγορές, από έκθεση - πώληση βιβλίων), από ενισχύσεις φιλοπροσκόπων, από τις Ε.Κ.Σ. από τα χρήματα που εδόθησαν από ταμείο της οικογένειας Κων. Γ. Πανταζή και Γαρ. Πανταζή, γονείς των προαναφερθέντων Βαθμοφόρων. Και τα δύο αδέλφια διέθεσαν χρήματα από το προσωπικό τους ταμείο και περισσότερο ο τελευταίος (Ιωάννης Πανταζής) ο οποίος διέθετε κατά καιρούς μεγάλα χρηματικά ποσά. Υπολογίζεται ότι διέθεσε από το 1958 μέχρι το 1985 περίπου 10.000.000 δρχ.

     Τον χώρο τον γνώριζε ό Ιωάννης Πανταζής λόγω εντοπιότητας.

     Ο Ιωάννης Πανταζής ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για αυτήν την αγορά και η ψυχή της λειτουργίας του Προσκοπικού Κέντρου καθόλα τα έτη λειτουργίας του επί των ημερών του. Ήταν ο χώρος που ήθελε, που του ταίριαζε, ήταν ο δικός του χώρος, ήταν ο χώρος που μιλούσε με τον Χρηστό! ήταν η δική του γωνιά ή γωνιά της Ορθόδοξης πίστης του.

     Ο Γεώργιος Πανταζής πέρα από την οικονομική του συνεισφορά ήταν ό ΄΄υποστηρικτής΄΄ της ιδέας, ο δίδων λύση σε κάθε δύσκολη περίσταση και κυρίως όσων αφορά στις επεμβάσεις των εμπλεκομένων αρχών της περιοχής.

       Το όρος όπου ευρίσκεται το Π.Κ. ονομάζεται ΠΑΤΕΡΑΣ γνωστό και ως ΤΡΙΚΕΡΙ, επειδή σε όλη την οροσειρά εξέχουν τρείς τεράστιοι λόφοι, ορατοί από τον Σκαραμαγκά την Ελευσίνα τα Μέγαρα κ.α. Η τοποθεσία λέγεται Κυπαρίσσι που προέκυψε από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και που κατά την διασωζόμενη πληροφορία τους εκεί υπήρχε ένα δένδρο που ο κορμός του ήταν πανύψηλος με φλοιό, φύλλα και καρπό κυπαρίσσου και με σχήμα (έκταση κλάδων) σαν του πεύκου καλύπτοντας κυκλικά μεγάλη έκταση.

     Συμπαραστάτες στην ιδέα και Στο έργο ήταν και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαραστάσεως του 1ου Σ.Π. του 2ου Σ. Ν/Π και του 3ου Σ. Α/Π και οι Φιλοπρόοδοι όπως προαναφέραμε.

   Με την αγορά του χώρου το 1958 (χειμώνας) αμέσως συνεστήθη ομάδα εργασίας που ήταν η ακόλουθη:

 Πανταζής Γεώργιος           Τοπικός Έφορος                 Ελευσίνας

Πανταζής Ιωάννης             Αρχηγός               1ου Σ.Π. Ελευσίνας

Καλαφάτης Σταύρος          Αρχηγός Ανιχνευτών         Ελευσίνας                                                         

 Πυργιώτης Εμμανουήλ       Υπαρχηγός Ανιχνευτών     Ελευσίνας

Γιαννίσης Δημήτριος         Αρχηγός Ομάδας                 Ελευσίνας   

Βαρούνης Στέφανος           Υπαρχηγός Ομάδος           Ελευσίνας

     Κουντάνης Διονύσιος         Υπαρχηγός Ομάδος         Ελευσίνας

Σιδηράς Γρηγόριος             Αρχηγός     Αγέλης             Ελευσίνας

Ζαφειρόπουλος Ιωάννης     Υπαρχηγός Αγέλης          Ελευσίνας

   Λιάσκος Πέτρος                  Υπαρχηγός Αγέλης           Ελευσίνας

Καλλιαντάς Ηλίας               Υπαρχηγός Αγέλης           Ελευσίνας

Κουτσοδήμας Θεόδωρος     Ανιχνευτής - Οδηγός         Ελευσίνας

Σιδηράς Ευάγγελος             Ανιχνευτής                         Ελευσίνας                          

Μήτσιου Χρήστος              Ανιχνευτής - Οδηγός         Ελευσίνας

Νίκας Αθανάσιος                Βοηθός Ομάδος   Α/Π       Ελευσίνας

Πρώιος Παντελής                Βοηθός Ομάδος   Ν/Π       Ελευσίνας

Λιάσκος Ακης                     Ανιχνευτής         Ν/Π       Ελευσίνας

Παπουλίδης                                                           Φιλοπρόσκοπος

Κοντόπουλός Πρόδρομος                                     Φιλοπρόσκοπος              

Κοντόπουλος Θεόδωρος.                                      Φιλοπρόσκοπος

Σιδηράς Μιχαήλ                                                   Φιλοπρόσκοπος

 

   Η πρώτη εργασία που πραγματοποίησε η εν λόγω Ομάδα ήταν η βελτίωση και η διάνοιξη όπου χρειαζόταν και η καθ΄ ολοκληρία ομαλοποίηση του ανώμαλου καρόδρομου, πέντε (5) χιλιομέτρων, από την θέση Λεύκες (από την ταβέρνα του Μπαρπατάσου) Παλαιοκουνδούρων μέχρι την Θέση Κυπαρίσσι στο Π.Κ. Η διάνοιξη και ομαλοποίηση του δρόμου ήταν πάρα πολύ δύσκολη και επετεύχθη με εργαλεία χειρός ήτοι βαριές, πτυοσκαπάνες κλπ. Η εν λόγω εργασίες πραγματοποιούντο Σάββατα, Κυριακές και εορτές (μετά την εκκλησία) και διήρκεσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την βαριά την χειρίζονταν οι πλέον δυνατοί που ήταν οι Παπουλίδης, Κοντόπουλος Πρόδρομος και Ζαφειρόπουλος Ιωάννης. Η όλη προσπάθεια για την έγκαιρη ετοιμασία του δρόμου εγένετο δια να κινούνται τα αυτοκίνητα εντός αυτού, ώστε να μεταφερθούν στο Π.Κ.: το προσωπικό εργασιών, υλικά προς κατασκευή των εγκαταστάσεων, τρόφιμα και λοιπά χρειώδη για την λειτουργία του και στην συνέχεια οι κατασκηνωτές Λυκόπουλα, Πρόσκοποι Ανιχνευτές και το προς εξυπηρέτηση του προσωπικό των κατασκηνωτών κλπ.

   Υπήρξαν βεβαίως και άλλοι οι οποίοι βοηθούσαν και κυρίως τα μέλη της Ε.Κ.Σ. με όλες τους τις δυνάμεις: οικονομικές και με προσωπική εργασία.

   Οι πρώτες κυρίες που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κουζίνα, μαγειρική κλπ

ήταν η μητέρα του Αρχηγού Ι. Πανταζή Γαρυφαλλιά, η μητέρα του Άκη Λιάσκου. Θεοδώρα, η μητέρα του Π. Λιάσκου και η κ. Ανδρώ συγχωρεμένες πλέον.

Οι κ. Γαρυφαλλιά Πανταζή και ο Ιωάννης Ζαφειρόπουλος είχαν αναλάβει να εξυπηρετούν?????? τα πιο μικρά Λυκόπουλα, της πρώτης εκείνης κατασκηνωτικής περιόδου, Περικλή Παπαπέτρου και Θεόδωρο Θεοδώρου.

   Έτσι στο Π.Κ. έγινε αυτό το “θαύμα” που υπάρχει μέχρι σήμερα που επί πέντε δεκαετίες φιλοξενεί την Προσκοπική κίνηση Ελευσίνας, της γύρω περιοχής και όχι μόνο. Επί σειρά ετών φιλοξενούνται και τα παιδιά του προσωπικού των εργαζομένων διαφόρων ταμείων: Κοινωνικής Πρόνοιας, Μετάλλου, κυρίως Τσιμέντου κ.α.. Πολλά παιδιά από αυτά, που εντάσσονταν στις Ενωμοτίες και συμμετείχαν κανονικά στο Προσκοπικό Πρόγραμμα της Κατασκηνώσεως εγγράφονταν στα Προσκοπικά Τμήματα της Τοπικής Εφορείας.

     Βεβαίως δεν θα πρέπει να λησμονούμε την άοκνη προσφορά και αμέριστη συμπαράσταση των Επιτροπών με πρώτους τους αείμνηστους Προέδρους Δάλμα Ευαγγελο, Γ. Παπαδόπουλο (Διευθυντής Προσωπικού στο Ελαιουργείο), Μήτσιου

(Επιχειρηματίας) Σπυρίδων Αδάμ (Ταγματάρχης Διοικητής της στρατιωτικής μονάδος 305) Αγγελέτου Ευφροσύνη   (και με τον σύζυγο της).

Τους επιζώντες Θερμό Κωνσταντίνο,   Αλεξίου Χρήστο, Ριζόπουλο Ρίζο και τον νεώτερο Πρόεδρο υιό Γαστουνίώτη κ.α.

Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι αμέσως (δωρεάν) προσφέροντες: και που θεωρούμε μεγάλους ευεργέτες:

1.- ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ Α.Ε. (με το τσιμέντο κτίσθηκε η κουζίνα και τα πλατό των Ενωμοτιών κ.α.).

2.- ΛΑΤΟΜΕΙΑ Κων. Α. Πανταζή (χρήματα, χαλίκι, άμμος, Πέτρα) χωρίς την συμμετοχή του δεν θα υπήρχε αίσιο αποτέλεσμα.

3.- ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡ. ΛΑΤΣΗΣ (μεσολαβήσαντος του παλαιού Προσκόπου Αντωνίου Αγγέλου Επιχειρηματία) - για την ανέγερση της τραπεζαρίας. O αείμνηστος Λάτσης με εντολή του έστειλε την κόρη του Μαριάνα μαζί με τους: Εργολάβο Νικολάου τον Π. Μηχανικό Κορκουλόπουλο με επικεφαλής τον Α. Αντωνίου να καταγράψουν τις ανάγκες του Π.Κ. και να κατασκευασθεί ότι χρειαζόταν, οι εργασίες ξεκίνησαν, αλλά δυστυχώς ο διορισμένος από την Δικτατορία Παπαδοπούλου, Δήμαρχος (Π. Ρόκκας), εσχολίασε Δημόσια, δυσμενώς, την ευεργετική κίνηση του αειμνήστου Λάτση ο οποίος έδωσε εντολή να διακοπούν και να ματαιωθούν οι εργασίες.

4.- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ ΑΕ. (ΑΘ. ΣΑΒΒΑΣ - Κ. ΔΗΜΟΥ - Γ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ), 5.- Α.Ε. ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, 6.- 112 Π.Μ. ΑΕΡΟΠΟΡΊΑΣ, και 7.- ΔΡΟΣΟΣ ΓΕΡΜΕΝΙΤΗΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μεγάλοι ευεργέτες πλην της ΠΕΤΡΟΛΛΑ και της οικογενείας του αειμνήστου Πανταζή Κων/νου του Αθ. που ήταν συγγενείς του, προσωπικοί φίλοι του αειμνήστου Ιωάννου Πανταζή και βεβαίως πρέπει να θεωρείται και ό ίδιος μεγάλος ευεργέτης.

Στους ευεργέτες θα συμπεριλάβουμε και τον τέως Αρχηγό μας και πρώην Νομάρχη ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΠΑΠΈΤΡΟΥ που κατασκεύασε την ομώνυμη αίθουσα στο εγγύς παρελθόν.

Ο αείμνηστος Γιάννης Πανταζής έδωσε όλο του τον εαυτό για να στηθεί το Π.Κ. Πέρασε στιγμές αγωνίας για την εξεύρεση χρημάτων, για την εξοικονόμηση των υλικών και την μεταφορά τους που με δυσκολία μεταφέρονταν και κυρίως για την εξεύρεση τεχνιτών (κτιστάδων, σοβατζήδων, μπετατζήδων κλπ) που ήταν απρόθυμοι να προσέρχονται λόγω διαφόρων δυσκολιών: καιρικές συνθήκες, δύσκολος δρόμος, μακρινή απόσταση από την Ελευσίνα κ.λπ.

Η επιμονή του για να γίνει το έργο ήταν μεγάλη και η επιθυμία του ατελεύτητος, σε κάθε δυσκολία έλεγε την γνωστή φράση του Μ. Ναπολέοντα όταν διαφώνησε με τους Στρατηγούς του που του πρότειναν να παρακάμψει τις Άλπεις:

                                   ΄΄ΚΑΤΩ ΑΙ ΑΛΠΕΙΣ΄΄.

Τις ελεύθερες ώρες του, τις άδειες του, από την εργασία του τις διέθετε στην κατασκήνωση. Πολλές φορές κατάκοπος όπως ήταν από την προσωπική εργασία που προσέφερε, κοιμόταν στην κατασκήνωση μόνος μέσα στην άγρια φύση και στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Θεωρούμε ότι ο σκοπός του επετεύχθη το έργο του είναι εδώ και “μιλάει” και “καλλιεργεί” μυαλό ψυχή και σώμα.

Είναι η καλύτερη προσφορά στην κοινωνία που περνά μέσα από τον Προσκοπισμό.

 Βιογραφικο του Ιωάννη Πανταζή

 * Πανταζής Ιωάννης του Κων/νου και της Γαρυφαλλιάς.

* Άνδρας μετρίου αναστήματος, με ωραία χαρακτηριστικά, αδαμάντινο και ήπιο χαρακτήρα, σεμνός προσιτός προς όλους, πιστός στις αρχές του και τα πιστεύω του, σεβόταν στο έπακρον τον παράγοντα άνθρωπο, εφάρμοζε το «ο έχων δύο χιτώνας να δίδει τον ένα», θεοσεβούμενος και λάτρης των ιδανικών, της φύσεως και των παραδόσεων.

* Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1927.

* Αποφοίτησε από το 8/τάξιο Γυμνάσιο Ελευσίνας.

* Σπούδασε στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών & Εμπορικών Επιστημών.

* Στις 24-02-1945 ενεγράφη στο 1ον Σύστημα Προσκόπων Ελευσίνας.  

* Στις 24-02-1945 ονομάσθηκε Ενωμοτάρχης και η Ενωμοτία του κατόπιν ψηφοφορίας ονομάσθηκε Ενωμοτία Λεόντων.

* Το 1946 προσλαμβάνεται προς εργασία στο Αντικαρκινικό Άγιος Σάββας στην Υπηρεσία Διαχειρίσεως του Νοσοκομείου μέχρι τον χρόνο που έλαβε σύνταξη με τα καθήκοντα του Γενικού Διαχειριστή.

* Το 1947 Στρατεύθηκε και υπηρέτησε στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία.

* Το 1948 ονομάζεται Υπαρχηγός της 1ης Ομάδος.

* Το 1950 ονομάζεται Αρχηγός της ίδιας Ομάδος.

* Το 1950 όταν αφυπηρέτησε των τάξεων της Αεροπορίας ονομάζεται Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ελευσίνας.

* Το 1956 με την Οριστική Εντολή Διοικήσεως 1784/168/15-07-1956 παραμένει Αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ελευσίνας.

* Το 1958 με την Οριστική Εντολή Διοικήσεως 2794/168/04-12-1958 του ανατίθενται καθήκοντα Εφόρου παρά την Τοπική Εφορεία Ελευσίνας τα οποία διατηρεί μέχρι το 1964.

* Το 1964 με την Οριστική Εντολή Διοικήσεως 4333/232/06-06-1964 αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρωτού Τοπικού Εφόρου Θριασίου (νεοσύστατη Τ.Ε. που καλύπτει το «τρίγωνο» Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μαγούλα, Μάνδρα, Οινόη, Ερυθρές, Βίλια και Μέγαρα με έδρα την Ελευσίνα) θέση που την διατηρεί μέχρι το 1968.

* Το 1968 αναλαμβάνει καθήκοντα Τοπικού Εφόρου Θριασίου με Οριστική Εντολή Διοικήσεως 5703/557/06-06-1966 που τα διατηρεί μέχρι 15-02-1975.

* Κατά την διάρκεια των καθηκόντων του ως Τοπικός Έφορος Θριασίου αναθέτει στον Θεόδωρο Κουτσοδήμα την ίδρυση των Προσκοπικών Τμημάτων στον Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Μαγούλα, Βίλια και Ερυθρές παρακολουθών εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη τους. Στις 15-02-1975 παραδίδει στον υποφαινόμενο την Διοίκηση της Τ.Ε. Θριασίου μετά σχετικής Εντολής Διοικήσεως.

* Την ίδια ημέρα αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρωτού Περιφερειακού Εφόρου Δυτ. Αττικής. Στην συνέχεια και προοδευτικά αναλαμβάνει καθήκοντα Περιφερειακού Εφόρου, στην Γενική Εφορεία: Έφορος Αθλητισμού, Έφορος Δράσεων και τέλος Έφορος Ακίνητης Περιουσίας του ΣΕΠ.

* Σε όλη την Προσκοπική του πορεία εργάσθηκε άοκνα παραμερίζοντας πολλές φορές ότι ωφέλιμων δια τον εαυτό του. Ως Έφορος Δράσεων και Αθλητισμού του ΣΕΠ συνεισέφερε τα μέγιστα και οι Προσκοπικές αντίστοιχες Αθλητικές Ομάδες ανέβηκαν σε υψηλές αθλητικές θέσεις: 1η στο μπάσκετ, 2η στην σκοποβολή, 2η στην Κολύμβηση και Water polo σε σχέση με τις άλλες αθλητικές Ομάδες σε Πανελλήνιες κατηγορίες. Με πρωτοβουλία του και πρώτο αυτόν ιδρύθηκε τον ΓΑΣΕ ( Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ελευσίνας). Ιδρυτής πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών Σωματείων. Ιδρυτής στην Ελευσίνα των χριστιανικών μαθητικών, φοιτητικών ομάδων και της χριστιανικής ενώσεως εργαζομένων. Συμπαραστεκόταν και βοηθούσε ποικιλοτρόπως και με όλες του τις δυνάμεις τους πάσχοντας και έχοντας ανάγκη. Δεν υπήρχε ημέρα που ασθενείς συμπολίτες μας, και όχι μόνο, να μην τον επισκεφθούν στο γραφείο του στον Άγιο Σάββα για να τους οδηγήσει στους γιατρούς προς θεραπεία χωρίς να πληρώσουν και να τους παράσχει κάθε βοήθεια. Από το γραφείο του πέρασαν βαριά ασθενείς που τον είχαν βλάψει, για να μεσολαβήσει στους γιατρούς πέρασαν ακόμα και άνθρωποι που το 1941 – 1944 απείλησαν ακόμα και την ζωή του επειδή αρνήθηκε να ενταχθεί τις οργανώσεις τους, του ζήτησαν συγνώμη, αλλά εκείνος έλεγε πως δεν θυμόταν τα περιστατικά που του ανέφεραν, τους οδήγησε στους γιατρούς χωρίς να ξοδέψουν ούτε μία δραχμή τους συμπαραστεκόταν σε όλη την διάρκεια της δοκιμασίας τους επισκεπτόταν σπίτι τους, τους βοήθησε ακόμα και οικονομικά. Μας δίδαξε όλους με τις κατευθύνσεις του, με την συμπεριφορά του. Τον πληγώσαμε. Μας άφησε όμως το έργο του που το συνεχίζουμε με τις όποιες αδυναμίες μας και τα κενά μας. Αυτός εδώ ο παράδεισος είναι δικό του έργο, γιατί ήταν ο Ηγέτης, ο Αρχηγός ο αγωνιστής με αυτά τα προσόντα τον ακολούθησαν οι ευεργέτες και συνεισφέροντες. Με τα προσόντα του Οδηγού που ξέρει να οδηγεί αυτούς που τον εμπιστεύονταν και αυτοί είμαστε εμείς που στις δύσκολες Προσκοπικές μας, και όχι μόνο, στιγμές λέμε: θα εφαρμόσουμε αυτά που μας έμαθε ο Γιάννης ο Πανταζής!

 

Από την ομιλία στις 18 ιουλίου 2010 για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Προσκοπικού Κέντρου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ».

Διαβάστηκε 2543 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 19:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κυβερνήσεις Συνεργασίας στην Ελλάδα Αφιέρωμα »

Άλλες Ειδήσεις