Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

  

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 17:25

Διδασκόμαστε! Εμπνεόμαστε! Συνεχίζουμε!

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

28η Οκτωβρίου Ημέρα τιμής και μνήμης για τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και τους κατακτητές.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

 

«Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», Μπέρτολτ Μπρεχτ

(…)
Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
Γι’ αυτό που είναι ταπεινό
Ποτέ δεν θα υψωθούν
(…)
Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
Οι έμποροι φωνάζουν γι’ αγορές
Οι άνεργοι πεινούσαν
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται
Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
Κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα
Ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
Λες πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό
Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού

(…)

Απόσπασμα (γράφτηκε το 1939)

 

Ο ελληνικός λαός, και τότε και πάντα, αγωνίστηκε για να κατακτήσει το δίκιο του και μπορεί να  το επιβάλλει  παρά τις δυσκολίες.

Ο φασισμός ηττήθηκε στην Ελλάδα από την αντίσταση του ελληνικού λαού, και όχι από την «ενότητα και ομοψυχία όλων των Ελλήνων». Ο φασισμός ηττήθηκε από τους ενωμένους εργάτες και αγρότες, τις νέες και τους νέους. Ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη στους εκμεταλλευτές του και πάλεψε για ανεξαρτησία, για να είναι κύριος στον τόπο του!

Οι σημερινοί φασίστες - δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των Ελλήνων συνεργατών των Ναζί, που μαζί αιματοκύλισαν τον ελληνικό λαό που αντιστεκόταν!

Ήταν φασίστες αυτοί που προσφέρθηκαν να υπηρετήσουν το ναζιστικό τέρας με πλήρη συνείδηση, ή ακόμη και για τα πλούτη ή την εξουσία. Αυτοί ήταν οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες, οι χίτες που ορκίζονταν πίστη στον Χίτλερ. Αυτοί συμμετείχαν με ζήλο σε όλες τις θηριωδίες κατά του άμαχου λαού, σε μαζικές σφαγές, σε βιασμούς και σε πλιάτσικα. Αυτοί φόραγαν κουκούλες, ήταν οι χαφιέδες στις γειτονιές που κατέδιδαν τίμιους αγωνιστές. Αυτούς τιμούν οι Χρυσαυγίτες!

Σήμερα δρουν όπως οι ναζιστές σφαγείς του Χίτλερ, όπως οι φασίστες δολοφόνοι του Μουσολίνι. Θέλουν να σπείρουν το ρατσιστικό δηλητήριο, το μίσος ανάμεσα στους λαούς, το μίσος ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι με τη μεριά των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών για αυτό και έχουν εγκληματική δράση. Διαπλέκονται με επιχειρηματικά συμφέροντα, με εγκληματικά κυκλώματα και τις δυνάμεις καταστολής.

Χτυπάνε και δολοφονούν Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, νέους και νέες για να τρομοκρατήσουν

Οι λαοί έχουν καθήκον να παλεύουν ενάντια στο φασισμό, ενάντια στις σάπιες ιδέες και τα ιδανικά του. 

Οι λαοί έχουν καθήκον να παλεύουν ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Αυτό είναι το χρέος και για εμάς σήμερα.

Η τεράστια συμβολή του αντάρτικου κινήματος πολλών χωρών για τη νίκη κατά του φασισμού δε μπορεί να αποσιωπάται. Η μάχη του Στάλινγκραντ, συνολικά η μεγάλη διεθνιστική δράση που ανέπτυξε η ΕΣΣΔ ενάντια στον φασισμό, δίπλα στους λαούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη. Δε μπορεί να σβηστεί με ψέματα παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται σήμερα από όλους αυτούς που μιλούν εξ’ ονόματος -δήθεν- της δημοκρατίας. Ό,τι γράφτηκε με αίμα δε σβήνει με βρώμικο μελάνι. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια ενάντια σ’ όσους επιχειρούν να την ξαναγράψουν.

Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε το μεγαλύτερο αντάρτικο στην Ευρώπη. Οι μάχες που έδωσαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, οι ανατινάξεις γεφυρών (37 στο σύνολο, με μεγαλύτερη αυτή του Γοργοποτάμου) και οι καταστροφές που προξένησε στους κατακτητές, συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση. Ο ελληνικός λαός κατέβαλλε βαρύ φόρο αίματος για την ελευθερία του. Οι νεκροί στη διάρκεια του πολέμου έφτασαν συνολικά τους 405.000 ( θάνατοι από την πείνα, νεκροί στα πεδία των μαχών, εκτελεσμένοι , χιλιάδες που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης). Το δέντρο της λευτεριάς ποτίστηκε με αίμα.

Σήμερα, την ώρα που για την πλουτοκρατία πατριωτισμός είναι να πληρώσουν οι εργατικές οικογένειες τα σπασμένα της κρίσης τους και να συνεχίσουν να αβγατίζουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, εμείς τους απαντάμε: Πατριωτισμός είναι να μην πτωχεύσει ο λαός.

Σήμερα, ακόμη πιο αποφασιστικά οργανώνουμε την πάλη μας κόντρα στην κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που θυσιάζουν τις κατακτήσεις μας, τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας, τσακίζουν το λαό για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι. 

Διαβάστηκε 555 φορές

Άλλες Ειδήσεις